Πολιτική

Μήνυμα Πόλσον: Εγώ είμαι αφεντικό στην Πειραιώς!


Ο μεγαλομέτοχος ...μισοανοίγει τα χαρτιά του ενόψει της τελικής μάχης για την επιλογή CEO. Δεν αποκλείει επιλογή Θωμόπουλου

Αφού έβαλε τα... λιθαράκια του στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, συμμετέχοντας στην ομάδα των οικονομικών συμβούλων του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Τζον Πόλσον, κάνει δυναμική επανεμφάνιση στον ελληνικό χώρο, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επικείμενη επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διαχειριστής hedge fund που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τα επικερδή στοιχήματά του κατά της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, προχωρά σε μια αρκετά σαφή επίθεση προς την πλευρά του Μ. Σάλλα και των στελεχών που ανδρώθηκαν επί των ημερών του απελθόντος προέδρου της τράπεζας, περνώντας ένα μήνυμα που θα μπορούσε να αποδοθεί και ως εξής: «Εγώ είμαι το αφεντικό»!

Αυτό προκύπτει από όσα δηλώνει ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων, αναφερόμενος στη σημερινή διοικητική κατάσταση της τράπεζας, τονίζοντας:
«Δεν έχουμε μπλοκάρει και δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε υποψήφιους. Αυτό που εμείς και άλλοι σημαντικοί μέτοχοι λέμε συστηματικά είναι ότι μόνο το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς μπορεί να προσελκύσει και να προσλάβει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Αυτό είναι προφανώς συνεπές με τις αρχές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Όταν μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται στο βαθμό που ανακεφαλαιοποιήθηκε η Πειραιώς το 2015, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, στη συνέχεια, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτή είναι η σωστή αλληλουχία».

 Οι μέτοχοι που αποφασίζουν

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Τζ. Πόλσον «υπενθυμίζει» ότι μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση «χάθηκαν» από τη βασική μετοχική σύνθεση οι προηγούμενοι μέτοχοι της Πειραιώς - μεταξύ των οποίων και ο κ. Σάλλας, ο οποίος διατηρεί ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 5%. Εχουν πάρει πλέον τη θέση τους  το ΤΧΣ και ο κ. Πόλσον, μέσω εταιρειών του ομίλου Paulson & Co.

Όταν, λοιπόν, ο κ. Πόλσον υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο», αυτό που επιδιώκει να ξεκαθαρίσει είναι ότι:

  • Στο ΔΣ πρέπει να εκπροσωπούνται περίπου κατ' αναλογία οι μέτοχοι - να έχουν δηλαδή την πλειοψηφία και τον έλεγχο ο ίδιος και το ΤΧΣ
  • Το «παλαιό σύστημα» διοίκησης/ιδιοκτησίας της τράπεζας δεν μπορεί να έχει αποφασιστικό λόγο στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την κορυφαία εκτελεστική θέση στη διοίκηση. Πρέπει εμμέσως - μέσω αντιππροσωπευτικού ΔΣ - να αποφασίζουν ο ίδιος και το ΤΧΣ.

Οι κατηγορίες για κρυφές βλέψεις

Ο κ. Πόλσον δίνει και την απάντησή του στις κατηγορίες που έχει απευθύνει εναντίον του και κατά του τέως διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου η πλευρά του Μ. Σάλλα: Οτι από την εποχή της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου στόχος του ήταν να βρεθεί σε αδιέξοδο η Πειραιώς και να οδηγηθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, προκειμένου τα fund του κ. Πόλσον να «αρπάξουν» σημαντικά μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και συμμετοχές της τράπεζας

«Η υπόνοια ότι θα προτιμούσαμε να οδηγηθεί η τράπεζα σε καθεστώς εξυγίανσης δεν βγάζει νόημα. Αυτό θα μηδένιζε την επένδυσή μας. Είναι προφανές ότι θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό», δηλώνει σχετικά ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι αποφεύγει να διαψεύσει ότι ο δικός του προτιμώμενος υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πλευρά Σάλλα.

Θέλει τον «σωστό άνθρωπο για τη δουλειά»

Όταν ερωτάται σχετικά, δηλώνει: «Απλά πιστεύουμε ότι η τράπεζα πρέπει να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη δουλειά, με αξιοκρατικό τρόπο. Η Πειραιώς χρειάζεται ένα manager που έχει επιχειρησιακά προσόντα, την εμπειρία και το ιστορικό ώστε να είναι αποτελεσματικός και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους. Μόνο κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κάνει την τράπεζα να ευημερήσει. Η εκτίμηση των υποψηφίων πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να μην επηρεαστεί από την πολιτική ή την προσωπική ατζέντα κανενός. Κανένας υποψήφιος που πληροί αυτά τα κριτήρια δεν πρέπει να αποκλειστεί».

Σχετικά με το πώς θα ξεπερασθεί η εμπλοκή στην επιλογή νέου CEO, ο κ. Πόλσον αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί ότι μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Χατζηνικολάου στη θέση του προέδρου και τις άλλες αλλαγές που προηγήθηκαν στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, είναι αισιόδοξος για μια λύση - που προφανώς θα είναι συμβατή με τις δικές του επιδιώξεις.

«Τώρα που έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, δεν βλέπουμε κάποιο αδιέξοδο. Η επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας, δρώντας μεθοδικά και με βάση αντικειμενικά κριτήρια και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα διεξαγάγει τη διαδικασία για να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τράπεζα θα διαλέξει τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά», δηλώνει ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις