Πολιτική

Μήνυμα «53+» προς Τσίπρα: Ζητούμενο η αριστερή πολιτική, όχι η παραμονή στην εξουσία


Η πολυφωνία, οι σφοδρότατες ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις και η εσωτερική αμφισβήτηση κυβέρνησης και κομματικής ηγεσίας φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας λειτουργεί ως συνεκτικός ιστός και το κόμμα σταδιακά ομογενοποιείται, «χωνεύοντας» τάσεις, συνιστώσες και ομάδες που είχαν παλιότερα ξεχωριστό πολιτικό στίγμα και διαφορετικές απόψεις.

Η μόνη φωνή κριτικής αμφισβήτησης – κι αυτή αποδυναμωμένη, χαμηλών τόνων – παραμένει η Κίνηση των «53+»,  η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως η «αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

 Στον προσυνεδριακό διάλογο έκανε αισθητή την παρουσία της με ένα κείμενο πολιτικού προβληματισμού και έμμεσης κριτικής προς την κυβέρνηση, το οποίο συζητήθηκε στις κομματικές οργανώσεις, αλλά πήρε ευρεία δημοσιότητα μόλις σήμερα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Οι «53+» λένε ουσιαστικά ότι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αριστερή πολιτική και είναι υποχρεωμένη να υλοποιεί  μόνον όσα ζητούν οι δανειστές, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

 Επισημαίνουν μάλιστα ότι εάν η κυβέρνηση αρκείται να υλοποιεί μνημονιακά μέτρα και επιταγές των δανειστών, αποκόπτεται από την κοινωνική της βάση, χάνει τη λαϊκή αποδοχή και μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εκτός εξουσίας. Είναι λοιπόν προτιμότερο να ακολουθήσει ριζοσπαστική οικονομική και κοινωνική πολιτική συγκρουόμενη με τους δανειστές – ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την πτώση της, παρά να πέσει υπό τη λαϊκή καταγραυγή.

Στο κείμενο τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό

» Σκοπός είναι να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. 

Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας

Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση που θα έχει χάσει στην ουσία την κοινωνική στήριξη».

Πολιτικοί σχολιαστές έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτό το κείμενο ως «μήνυμα προς Τσίπρα» και ως ένδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως λένε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο μια «συνεισφορά στον εσωκομματικό διάλογο, ένα κείμενο προβληματισμού για τα μέλη του κόμματος», με πρωταρχικό στόχο να «υπενθυμίσει στους συνέδρους την ιδεολογικοποιτική ταυτότητα των ¨53+¨».