Επιχειρήσεις

Μιντιακό κραχ στα μνημονιακά χρόνια


 Κραχ στον χώρο του Τύπου συντελείται στα χρόνια των μνημονίων, από το 2009 όταν και «επισήμως» άρχισε η κρίση, έως και τις ημέρες μας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, πώς κατέρρευσαν πάλαι ποτέ κραταιά μιντιακά συγκροτήματα και πολλές εφημερίδες έβαλαν λουκέτο και οδηγήθηκαν στην πτώχευση.

Από το 2009 έως και σήμερα, 23 εφημερίδες έβαλαν λουκέτο, κήρυξαν πτώχευση. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν τα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, ΔΟΛ και Πήγασος, τα οποία εντός του 2017 ακολούθησαν πτωχευτική πορεία. 

Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΣΗΕΑ - σχετικό υπόμνημα επιδόθηκε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά-, τεράστιο είναι και το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Πέραν των χιλιάδων απολύσεων, όσοι παραμένουν στον χώρο, έχουν έρθει 

Η λίστα της κατάρρευσης...

Αναφορικά με τις εφημερίδες που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια των Μνημονίων, η αρχή έγινε τη διετία 2009-10, όπου έκλεισα τέσσερις εφημερίδες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ, το οποίο δημοσίευσε το typologies.gr, έκλεισαν οι «Απογευματινή», «Χώρα», «Σφήνα» και «Ελεύθερος Τύπος», που επανεκδόθηκε υπό άλλη ιδιοκτησία.

 Από το 2011 έως και το 2012 έβαλαν λουκέτο άλλες 12 εφημερίδες: «Ελευθεροτυπία», «Αδέσμευτος Τύπος», «Αυριανή», «Ελεύθερος», «Εξπρές», «Ισοτιμία», «Εξέδρα των Σπορ», «Κιτρινόμαυρη Ώρα», «Score Live», «Financial Box», «Φίλαθλος» και «Σύμβουλος».

Επίσης, βάσει πάντα των ίδιων στοιχείων από το 2013 έως και το 2014 σταμάτησε η έκδοση 7 ακόμη εντύπων: «Κέρδος», «Παρασκευή και 13», «Νίκη», «Ελλάδα Αύριο», «Derby News», «Newsbomb», ενώ ανεστάλη και η καθημερινή έκδοση της «Βραδυνής».

Το 2017 σηματοδότησε την εξαφάνιση του έντυπου Τύπου στη Θεσσαλονίκη («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη»). Την τρέχουσα χρονιά ενώ έκλεισαν οι εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Ημερησία» και «Ημερησία Σαββατοκύριακου». Οι τρεις πρώτοι τίτλοι επανήλθαν στην κυκλοφορία από την Dimera, σε συνεργασία με την 24Media.