Πολιτική

Μίνι κυβέρνηση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό


Tiς αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιλυθούν νομικά ζητήματα που απορρέουν από τις προσφυγικές ροές, και αφορούν το καθεστώς χορήγησης ασύλου, και τις αιτήσεις που θα υποδέχεται και θα εξετάζει η Ελλάδα.

Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με Προεδρικό Διάταγμα.

Προς ώρας συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

Ουσιαστικά περνάει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα όλος ο έλεγχος έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο. 

Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ευρώπης εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων στην Ελβετίας, αλλά και της Αθήνας.