Αγορές

Μίνι κραχ στην Wall Street!


Παγωμένοι δείχνουν οι επενδυτές στις απρόσμενες - για κάποιους - εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά υπό το πρίσμα ότι για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η Wall Street πραγματοποίησε νέο (ακόμα πιο βαρύ) sell off, καθώς δεν υπήρχαν - τυπικά - τα μακροοικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια βίαια πτώση. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία των αναλυτών έκανε λόγο για μια επικείμενη διόρθωση στην αγορά...

Εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία του κατέγραψε ο Dow Jones: Εν τέλει, έχασε 1175 μονάδες, ενώ βρέθηκε να χάνει πάνω από 1.500 μονάδες (χαμηλό ημέρας -6%).

Χαρακτηριστικά στοιχεία της ακραίας συμπεριφοράς σήμερα στους δείκτες αποτελεί το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας(φόβου) VIX βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016. Παράλληλα οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων συνεχίζουν να "σκαρφαλώνουν" ακάθεκτες.

O Dow Jones βυθίστηκε στις 24,345 μονάδες με βαριές απώλειες 4,60%, ο S&P500 επίσης στο ίδιο μοτίβο με πτώση 4,10% στις 2,648 μονάδες. Προσπάθησε να αντιδράσει ενδοσυνεδριακά ο τεχνολογικός Nasdaq, κλείνοντας τελικά με απώλειες 3,78% στις 6,967 μονάδες.

Το «καμπανάκι κινδύνου» έχει χτυπήσει στις αγορές και το ευκίνητο κερδοσκοπικό χρήμα μετακινείται προς ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι παρενεργειών στην πραγματική οικονομία. Η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της αναμενόμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, που θα προκαλέσει διεθνώς αύξηση του κόστους χρήματος, με προφανείς επιπτώσεις  στην οικονομική ανάπτυξη και στις επιχειρήσεις.

Διόλου αμελητέo, όπως αποδεικνύεται, ήταν το sell off της περασμένης Παρασκευής. "Οι ημέρες που οι δείκτες της αμερικάνικης χρηματαγοράς σημείωναν σχεδόν καθημερινά νέα ρεκόρ τελειώνουν κάπου εδώ", σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Για μεγάλη διόρθωση προειδοποιούν πάντως και τα πλέον αξιόπιστα «εργαλεία» πρόγνωσης που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι οίκοι.

Ο δείκτης «Bull & Bear» της Bank of America Merrill Lynch που μετρά το κλίμα της αγοράς ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα το όριο «συναγερμού», δίνοντας σήμα για εσπευσμένες πωλήσεις. Από το 2002 μέχρι τώρα 11 φορές  έδωσε τέτοιο σήμα – και όλες τις φορές επιβεβαιώθηκε.

Όπως είχε επισημάνει η Goldman Sachs επίσης: Ενδεχόμενη μια διόρθωση προσεχώς...

Από το "μακροοικονομικό μέτωπο" της ημέρας ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 56 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωναμε το ISM.

Στον αντίποδα, η Markit κατέγραψε επιβράδυνση της δραστηριότητας σε χαμηλό εννέα μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις στις οποίες συνυπολόγιζονται και οι εταιρικές ανακοινώσεις γνωστών εταιρίων όπως οι General Motors, Tesla, Walt Disney κλπ.