Χρηστικά

Μίνι-ασφαλιστικό για συνταξούχους, ΤΕΚΑ, επιδόματα και παροχές ΕΦΚΑ


Νομοθετικές παρεμβάσεις σε επί μέρους πτυχές του ασφαλιστικού σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να διευθετήσει ανακύψαντα προβλήματα και να ικανοποιήσει τα αιτήματα ομάδων συνταξιούχων που θεωρούν εαυτούς "αδικημένους" από ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο με νέες ρυθμίσεις για τις αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και για τη λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

 Στο αρχικό σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για το καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων με αναπηρία και ένας νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΦΚΑ..

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μεσούντος του θέρους και θα ψηφισθεί από το Τμήμα Διακοπών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Η διάταξη για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας αφορά τουλάχιστον 60.000 δικαιούχους που πήραν σύνταξη χηρείας μετά το 2016 και στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι: Η σύνταξη  μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35%, αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Με την προωθούμενη νέα διάταξη θα εφαρμοστούν οι περικοπές. Ομως, στις περιπτώσεις που καταβάλλεται και δεύτερη σύνταξη (λόγω γήρατος) ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει τη μικρότερη για την περικοπή.

Μειώσεις προβλέπονται στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που ισχύει τώρα για κύρια σύνταξη (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από 1.400 ευρώ και για επικουρική πάνω από 300 ευρώ

Ευνοϊκότερο καθεστώς θεσπίζεται για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία: Οποιοι έχουν ιατρική γνωμάτευση αναπηρίας και εργάζονται, θα μπορούν να παίρνουν και τη σύνταξή τους, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την εργασία τους.

Μεγάλες ανατροπές φέρνει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΦΚΑ:

  • Αλλάζουν όλα στα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και στα έξοδα κηδείας.
  • Θα περιοριστούν οι μεγάλες διαφορές στις παροχές των παλιών Ταμείων - όπως λογουχάριν στα έξοδα κηδείας, όπου τα ποσά κυμαίνονται από 690 ευρώ (ΝΑΤ) έως 7.773 ευρώ που καταβάλλει το πρώην ΗΣΑΠ. Ο νέος κανονισμός θα έχει τα ίδια ποσά για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Κώστα Κατίκου στο Capital, η αρμόδια επιτροπή εισηγείται προς το υπουργείο Εργασίας  να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και επάνω σε αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπολοίπων φορέων. Μειώσεις θα γίνουν στα έξοδα κηδείας που είναι πάνω από τα 800-1.000 ευρώ, ενώ μικρές αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας.

Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών - κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.

Επόμενο βήμα θα είναι ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης, που θα καταργήσει τις επιμέρους διατάξεις για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και κυρίως ως προς τα όρια ηλικίας

Ο "τραγέλαφος"με το ΤΕΚΑ  και τις επενδύσεις

Η νομοθετική παρέμβαση για το ΤΕΚΑ είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου το νέο Ταμείο που λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει και να επενδύσει τα διαθέσιμα του.
 Το ΤΕΚΑ δεν μπορεί τώρα να κάνει επενδύσεις, επειδή ανήκει στα Ταμεία του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης, όπως ο ΕΦΚΑ, στα οποία έχουν απαγορευθεί οι επενδύσεις από την εποχή του PSI.

Εμπίπτει ακόμη στον νόμο του 2018 που προβλέπει ότι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ), καταθέτουν υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος σε δύο λογαριασμούς (Κοινό Κεφάλαιο και λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης).
Σχεδόν το 95% των αποθεματικών που δημιουργούν τα Ταμεία κατευθύνονται σε μηνιαία βάση στους δύο λογαριασμούς της ΤτΕ. Μόνον το υπόλοιπο 5% μπορούν να καταθέτουν σε εμπορικές τράπεζες.

Ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο του 2010, που προβλέπει ότι τα Ταμεία μπορούν να αξιοποιούν έως το 23% των αποθεματικών τους σε επενδυτικά προϊόντα, όπως κρατικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.
Το ΤΕΚΑ δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις αν δεν αλλάξει ο νόμος και δεν του επιτραπεί να αξιοποιεί τα αποθεματικά του χωρίς υποχρέωση να τα καταθέτει στην ΤτΕ

 

Διαβαστε επισης