Πολιτική

«Μήλον της Έριδος» το Ποτάμι για τον εκλογικό νόμο


Με το Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να αποκρυσταλλωθεί η τελική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.

Το παζλ του εκλογικού νόμου παίζεται με τα κομμάτια της ήσσονος αντιπολίτευσης, καθώς στη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη απλά επιβεβαιώθηκε η στρατηγική διαφωνία τους για τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το κομμάτι που μπορεί να συμπληρώσει το πάζλ των 200 βουλευτών είναι το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας έτσι ρόλο κλειδί τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Από την άλλη πλευρά ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε πως είναι δύσκολο να βρεθούν 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες κάλπες. Συνοπτικά η πρόταση του Ποταμιού είναι: «ναι» στη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή, «ναι» στο σπάσιμο των μεγάλων εδρών, «ναι» στη μείωση (και όχι κατάργηση) των επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα, «ναι» στην ψήφο των ομογενών.

Και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη ενώ έχουν ξεκαθαρίσει πως όποιος στηρίξει την πρόταση Τσίπρα δεν μπορεί να έχει θέση στη μεταρρυθμιστική ομπρέλα υπό τη ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ εντείνει τις πιέσεις καθώς σε περίπτωση που το Ποτάμι δεν συναινέσει, η εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος θα μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής κάτι βεβαίως που απεύχθεται το Μαξίμου.

Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Κίνδυνος συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με απλή αναλογική, λέει ο Π. Κουρουπλής

Η απλή αναλογική χωρίς μπόνους εδρών ελλοχεύει κινδύνους όπως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «προειδοποιεί» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τους υπέρμαχους του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κυβερνάται. Καλά είναι αυτά τα ωραία λόγια αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, κάτι το οποίο εγώ το πιστεύω, με ποιον θα συνεργαστεί; Κι εγώ, θα το πω και στην Κεντρική Επιτροπή αύριο, «κινδυνεύει» να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία. Ας το λάβουμε κι αυτό υπ΄ όψιν. Δεν είναι απλά τα πράγματα», τόνισε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή του στον Real Fm.

«Να λάβουμε υπ’ όψιν μας», πρόσθεσε, «πως δεν είμαστε το κόμμα του 4% και πως είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και η πολιτική σταθερότητα πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό μας. Τότε, με την έννοια της απλής αναλογικής, θα πρέπει να καταργήσουμε και το 3%. Σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, με ηρεμία και χωρίς εμμονές θα πρέπει να λέμε την άποψή μας. Όταν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει, σ' αυτό οφείλουμε να πειθαρχήσουμε όλοι».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει προτείνει την κατανομή 270 εδρών με αναλογική και χορήγηση των υπόλοιπων 30 εδρών ως μπόνους στο κόμμα ή συνδυασμό κομμάτων που θα λάβει ποσοστό άνω του 40%.