Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως και οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αναφερόμενη στην οικονομία της ευρωζώνης πως «δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας». Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ινστιτούτο Montaigne στο Παρίσι αν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υποτονικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού η Λαγκάρντ απάντησε πως «δεδομένης της ανάκαμψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν βλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας στον ορίζοντα του 2022, ούτε του 2023, ούτε του 2024». Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 3,7%,την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας και του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει άλμα άνω του 6% σήμερα, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην ένταση στη Μέση Ανατολή και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι παραδόσεις, λόγω των επιθέσεων που διαπράττουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της. Την Κυριακή το Ριάντ έκανε λόγο για «προσωρινή μείωση» της παραγωγής πετρελαίου σε μια από τις εγκαταστάσεις του κολοσσού Aramco, εξαιτίας μιας επίθεσης των Χούθι.
Ανοδικά κινήθηκαν κατά 1,4% οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 25,9% σε σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis και την έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν κατά 25,9%, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος λόγος για την κίνηση. Οι τιμές της Ενέργειας εκτινάχθηκαν 68,0% σε σύγκριση με τον περσινό Φεβρουάριο και κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν 21,0% σε ετήσια βάση και 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 7,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Τέλος, οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κινήθηκαν ανοδικά κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021.
Αμετάβλητα διατήρησε η Κίνα τα επιτόκια με την αιτολόγηση ότι είναι απαραίτητη η νομισματική στήριξη εν μέσω αυξανόμενων εξωτερικών κινδύνων σε μια ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία. Όπως μεταδίδει το Reuters, το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους (LPR) διατηρήθηκε στο 3,7%, ενώ το πενταετές LPR παρέμεινε στο 4,6%. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς traders και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα περίμεναν ότι η Κίνα θα διατηρήσει και τα δύο επιτόκια αμετάβλητα.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και πως ελπίζει σε εκεχειρία.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 455.25 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.14%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,881.85 μονάδες, με απώλειες 0.53%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,439.45 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.47%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,334.25 μονάδες, με πτώση 0.55%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,582.33 μονάδες, διολίσθησε 0.57%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,317 μονάδες, με άνοδο 0.39%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,396.36 μονάδες, χάνοντας 0.25%.