Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τις ανησυχίες για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς αναμένονται οι συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Η ΕΚΤ, πιθανότατα, θα διατηρήσει στάση αναμονής, υπογραμμίζοντας ξανά ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο 2022. Η ΒοΕ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Νέο ρεκόρ καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ με 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, από 5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Ιανουάριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (28,6%, έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), τις υπηρεσίες (2,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,3%, έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο). Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,5% από 4,4% το Δεκέμβριο του 2021. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη καταγράφεται στη Γαλλία (3,3%) και στην Φιλανδία και την Πορτογαλία (3,4%). Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Ιανουάριο στη Λιθουανία (12,2%), στην Εσθονία (11,7%) και στη Σλοβακία και το Βέλγιο (8,5%).

Στο 4,4% αναμένει την παγκόσμια ανάπτυξη, κατά το 2022, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ το 2021 βρέθηκε στο 5,9%, όπως σημειώνει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του. Η νέα πρόβλεψη είναι μικρότερη κατά 0,5 για το τρέχον έτος φέτος σε σύγκριση με την έκθεση του Οκτωβρίου, ενώ υποβαθμίζονται και οι προοπτικές για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2023, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 3,8%. Όπως αναφέρει η έκθεση: «Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν». «Τα νέα της παραλλαγής Omicron οδήγησαν σε αυξημένους περιορισμούς κινητικότητας και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη του 2021. Οι διακοπές του εφοδιασμού συνέχισαν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος και πιο ευρείας βάσης από ό,τι αναμενόταν, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνεται. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο που προκλήθηκε από την πανδημία και οι αλλαγές στη συμπεριφορά έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις, διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού και υψηλότερες τιμές για τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά. Αυτό ήταν «ιδιαίτερα σοβαρό» στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι οι διαταραχές της προσφοράς μείωσαν κατά 0,5-1 ποσοστιαία μονάδα το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2021, ενώ πρόσθεσαν 1 ποσοστιαία μονάδα στον πυρήνα του πληθωρισμού. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα υψηλά ποσοστά τιμών θα «παραμείνουν για περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν» στην αξιολόγησή του τον Οκτώβριο και θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2022 είναι μειωμένη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, λόγω της απόσυρσης των νομισματικών προσαρμογών και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στην Κίνα, η πρόβλεψη κάνει λόγο για απώλειες 0,8 μονάδων, στο 4,8%. Η πλειονότητα των χωρών που καλύπτονται από την έκθεση είχαν τις προβλέψεις τους χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, με τις προοπτικές να εξασθενούν στη Βραζιλία, στον Καναδά, στη ζώνη του ευρώ, στο Μεξικό, στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο σουηδικός βιομηχανικός τεχνολογικός όμιλος Hexagon σημείωσε ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Η γερμανική εταιρία προμήθειας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Siltronic ανακοίνωσε αύξηση 17% στα τριμηνιαία κέρδη καθώς και ότι αναμένει να αυξηθεί η ζήτηση για ημιαγωγούς.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ πιθανόν να εμμείνει στα σχέδια για μέτρια αύξηση του στόχου της για την παραγωγή πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, σύμφωνα με πηγές της συμμαχίας, παρά τις πιέσεις από κορυφαίους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά μετά την άνοδο των τιμών του αργού σε υψηλό επταετίας. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, που παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, έχει δεχθεί αιτήματα από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες χώρες για άντληση περισσότερου πετρελαίου καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ έχει εμμείνει σε μηνιαίες αυξήσεις 400.000 βαρελιών την ημέρα και θεωρεί πως οι αυξανόμενες τιμές οφείλονται στην αποτυχία των χωρών-καταναλωτών να διασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα καθώς στρέφονται σε πιο πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ δυσκολεύονται να πετύχουν ακόμα και αυτές τις μηνιαίες αυξήσεις παραγωγής. Τρεις πηγές από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το σχέδιο για αύξηση του στόχου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Μάρτιο είναι απίθανο να αλλάξει όταν η ομάδα σε πλήρη σύνθεση συνεδριάσει διαδικτυακά αργότερα σήμερα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές κοιτούν τις εξελίξεις γύρω από Ρωσία και Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 477.50 μονάδες, με κέρδη περίπου 0.56%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 4,222.35 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,580.93 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.60%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν στα ίδια, ευρισκόμενος στις 15,616.75 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,115.27 μονάδες, διολίσθησε 0.22%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,391 μονάδες, με άνοδο 0.61%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,712.96 μονάδες, χάνοντας 0.16%.

Διαβαστε επισης