Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών και τις δηλώσεις των ΕΚΤ και Fed.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς η βρετανική τράπεζα HSBC εγκατέλειψε τους μακροπρόθεσμους στόχους για κερδοφορία, αφού τα ετήσια κέρδη της μειώθηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας ενώ η τράπεζα παρουσίασε την αναθεωρημένη στρατηγική της που επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση πλούτου στην Ασία.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε χθες σε ομιλία της για το φαινόμενο, υποστηρίζοντας «ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων». Όπως εξήγησε η ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής (swap) αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Κατάθεση για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι ο πληθωρισμός και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, γεγονός που σημαίνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ήπιες και οι οικονομικές προοπτικές "εξαιρετικά αβέβαιες", παρά την άνοδο που σημείωσαν φέτος οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Κλείνοντας, δήλωσε πως "η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος".
Kατά 0,9% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο από το -0,3% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Eurostat. Εναν χρόνο πριν ήταν στο 1,4%. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 1,2% τον Ιανουάριο, από 0,3% τον Δεκέμβριο. Εναν χρόνο πριν ήταν στο 1,7%. Στο πιο χαμηλό σημείο ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός σε Ελλάδα (-2,4%), Σλοβενία (-0,9%) και Κύπρο (-0,8%). Στο πιο υψηλό ήταν η Πολωνία (3,6%), η Ουγγαρία (2,9%) και η Τσεχία (2,2%).
Αυξήθηκε η ανεργία στη Βρετανία και διαμορφώθηκε στο 5,1% κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο απ το α΄ τρίμηνο του 2016, αλλά χαμηλότερα από ό,τι θα μπορούσε να διαμορφωθεί χωρίς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία επίσης της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν πως ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 83.000 έναντι του Δεκεμβρίου. Η αύξηση των μισθωτών υπαλλήλων τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2015. Η απασχόληση έχει υποστηριχθεί από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, τα οποία είναι τα πιο δαπανηρά στο πλαίσιο των κινήσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, και θα κοστίσουν συνολικά 98 δισ. Δολάρια μέχρι τις 30 Απριλίου που είναι προγραμματισμένο να λήξουν. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει πως εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο σχεδόν 8% στα μέσα του 2021, μόλις λήξει το πρόγραμμα στήριξης.
Το οικονομικό ύψος του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το 2019, στα 212,1 δισεκατομμύρια ευρώ (256,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε τη Δευτέρα τα κυβερνητικά σχέδια για το πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Αγγλία για τον περιορισμό της πανδημίας κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 410.65 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.58%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,688.95 μονάδες, με πτώση 0.29%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,626.16 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.21%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,863.1 μονάδες, με βουτιά 0.62%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,779.84 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.22%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,928.5 με απώλειες 0.35%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,251 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.71%.