Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ «υπόσχεται» ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και «θα τα καταφέρει», σε ευχετήριο μήνυμά της προς τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.«Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Και θα τα καταφέρουμε», διαβεβαιώνει.

Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, ανεβάζοντάς τα συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, με +0,5 μονάδα τον Δεκέμβριο, με την πρόθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Ο αυξημένος πληθωρισμός «πλήττει τους πάντες, κυρίως τους φτωχούς». «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», λέει η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσαν «να γίνουν ο νέος κανόνας βραχυπρόθεσμα» και «για κάποιο διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Le Monde ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος.

Στο τέλος του 2021, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε ότι τα επιτόκια πιθανότατα δεν επρόκειτο να αυξηθούν κατά την διάρκεια του 2022, όταν ο ελαφρύς πληθωρισμός εθεωρείτο ακόμη τότε παροδικό φαινόμενο. Ομως, «ο τρομερός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού της», με την αλυσίδα των ανθρώπινων δεινών, «προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας επίσης σε εκτόξευση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», φθάνοντας σε επίπεδο 11% το φθινόπωρο στην ευρωζώνη. Η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσορίζει στην ευρωζώνη την Κροατία, η οποία θα είναι η 20ή χώρα που θα υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου. Ενα γεγονός που η πρόεδρος της ΕΚΤ υπόσχεται «να γιορτάσει».

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αναπτύχθηκε 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, πέφτοντας από το 2% του β΄ τριμήνου.

Στην Ιταλία, το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο, με την μεταποίηση να πατάει φρένο.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 5,5% σε ετήσια βάση

Η Κίνα αναμένει κορύφωση των μολύνσεων COVID-19 μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ περίπου 248 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το 18% του πληθυσμού, πιθανόν να έχουν κολλήσει τον ιό τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου.

Απολύει το 10% του δυναμικού της η κινεζική Xiaomi, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων τεχνολογικών εταιριών που μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στα ίδια, όντας κοντά στις 427.43 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,818.05 μονάδες, με πτώση 0.14%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 7,473.01 μονάδες 

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,942.45 μονάδες, με άνοδο 0.20%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,504.9 μονάδες, διολίσθησε 0.20%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,876 μονάδες, με κέρδη 0.26%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε περίπου στα ίδια, όντας στις 8,270.5 μονάδες.

Διαβαστε επισης