Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, στον απόηχο της αύξησης επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% αποφάσισε, χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση (2% η συνολική αύξηση) με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να διαμορφωθεί πλέον στο 2%. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες από 0,75% διαμορφώνεται στο 1,5%. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση. Επίσης η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού LTROiii.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων με μοναδικό στόχο να ρίξει στο 2% τον πληθωρισμό τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων, κατά 0,75%, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόστος δανεισμού των τραπεζών μέσω του προγράμματος TLTRO III θα γίνει απαγορευτικά υψηλό και οι τράπεζες καλούνται έως τις 23 Νοεμβρίου να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που έχουν λάβει.

Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Σεπτέμβριο, ευρισκόμενος όμως εντός προσδοκιών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατανάλωσης ενισχύθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και 5,1% σε επίπεδο έτους. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε 0,3% για τον μήνα και 6,2% στο έτος, όπως και τον Αύγουστο. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ανακοίνωσε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,4% τον Σεπτέμβριο, 0,1% πάνω από την εκτίμηση. Οι δαπάνες ανέβηκαν κατά 0,6%, περισσότερο από την εκτίμηση 0,4%. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες ενισχύθηκαν 0,3%. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα, ή ό,τι απομένει μετά τις εισπράξεις και άλλες χρεώσεις, ανέβηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, μένοντας όμως σταθερό σε προσαρμοσμένη βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε τον Οκτώβριο, στο 6,2%, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE). Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, διευκρινίζει το INSEE. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 6,1% σε διάστημα ενός έτους, πριν επιβραδυνθεί τον Αύγουστο (5,9%) και τον Σεπτέμβριο (5,6%). Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1985, οπότε είχε καταγράφει στο 6,4% σε διάστημα ενός έτους. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 11,8%, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,2% και τα μεταποιημένα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,2%. Από την άλλη οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότεροι των προσδοκώμενων. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INSEE θα κλείσουν στο 2,5% έναντι 2,7% που είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,2% το γ' τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ανάπτυξη γ' τριμήνου 0,2%.

Αναπάντεχη ανάπτυξη 0,3% κατέγραψε η γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο επιμένοντας να μην μπει σε ύφεση όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές και ενισχύονται παράλληλα τις ελπίδες ότι η ευρωζώνη μπορεί να αποτρέψει μια ύφεση. Ειδικότερα κατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο φέτος, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.εκπλήσσοντας τους αναλυτές που υπολόγιζαν ότι η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έτρεξε με 1,1% ενώ ήταν υψηλότερη κατά 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 - είναι η πρώτη φορά που η οικονομική δραστηριότητα ξεπέρασε το επίπεδο προ πανδημίας κορωνοϊού.

Νέα αύξηση- ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, τον μήνα που αφήνουμε πίσω μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,9%, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι του 3,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριάντα οκτώ χρόνων. Τα τρόφιμα, σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 13,1% και τα ενεργειακά αγαθά κατά 73,2%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο άνω των δύο τελευταίων ετών, διαμορφώθηκε κατά τον Οκτώβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΕ για τον μήνα έπεσε κατά 1,5 μονάδα στις 90,9 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2020. Όπως τονίζει η εν λόγω έκθεση: «Οι εκτιμήσεις των διευθυντών για το τρέχον επίπεδο του συνολικού βιβλίου παραγγελιών επιδεινώθηκαν αισθητά και τα αποθέματα τελικών προϊόντων αυξήθηκαν», συμπληρώνοντας ότι η τάση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στην Ευρωζώνη, η αντίστοιχη έρευνα, διολίσθησε κατά 1,1 μονάδες στις 92,5 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο Ίλον Μασκ απέκτησε χθες Πέμπτη τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 410.76 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.14%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,613.02 μονάδες, με κέρδη 0.24%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,051.7 μονάδες, πέφτοντας 0.31%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,243.33 μονάδες, με άνοδο 0.24%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,273.05 μονάδες, ενισχύθηκε 0.46%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,529.2 μονάδες, με απώλειες 0.27%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 7,916.5 μονάδες.

Διαβαστε επισης