Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό εντός των ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε διαφοροποιήσεις, καθώς την άποψη πως τα υψηλότερα επιτόκια θα λειτουργήσουν θετικά για την χώρα εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο δαπανών ύψους $4 τρισ. "Εάν βρεθούμε σε ένα περιβάλλον με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα για την κοινωνία και την Fed", δήλωσε η Γελεν, χτες, Κυριακή σε συνέντευξή της στο Bloomberg News κατά την επιστροφή της από την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G7 στο Λονδίνο. Η συζήτηση γύρω από τον πληθωρισμό έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν όπως και η Γελεν ότι οι τρέχουσες αυξήσεις τιμών οφείλονται στην παροδική αναστάτωση που δημιουργείται από την πανδημία και των επικριτών που υποστηρίζουν πως μια κρατική ενίσχυση τρισεκατομμυρίων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη διαρκή αύξηση του κόστους. Τα πακέτα του Μπάιντεν θα προσθέσουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια στις ετήσιες δαπάνες, δήλωσε η Γέλεν , υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει υπερβολικό πληθωρισμό. Τυχόν "εκρήξεις" στις τιμές που προκύπτουν από το πακέτο διάσωσης θα εξαφανιστούν το επόμενο έτος, είπε. "Αντιμετωπίζουμε τον πληθωρισμό που είναι πολύ χαμηλός και τα επιτόκια που είναι πολύ χαμηλά εδώ και μία δεκαετία" δήλωσε η πρώην επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας ότι "θέλουμε να επιστρέψουν τα επιτόκια σε ένα κανονικό περιβάλλον και αν αυτό βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης τότε αυτό δεν είναι κακό, είναι καλό".

Συμφωνία ορόσημο έλαβαν οι χώρες της G7 για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 συμφώνησαν το Σάββατο να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις χώρες της G20 για μια ευρύτερη συμφωνία για τις νέες φορολογικές προτάσεις. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η φορολογική συμφωνία δεν θα πλήξει τις εταιρίες εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, της οποίας η οικονομίας ευημερεί με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών τον Μάιο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αν και η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω προβλημάτων που προκάλεσαν κρούσματα της COVID-19 στα μεγάλα λιμάνια στο νότιο τμήμα της χώρας. Ενώ η γρήγορη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφορών, τα προβλήματα στην επιμελητεία και η ενίσχυση του γιουάν σκίασαν τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγική χώρα. Οι εξαγωγές της Κίνας με νόμισμα αναφοράς το δολάριο αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λιγότερο από την αύξηση κατά 32,3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο και συγκριτικά με 32,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 51,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, η ταχύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά βραδύτερη από το 51,5% που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισεκ. δολαρίων, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα 42,86 δισεκ. δολαρίων του Απριλίου αλλά λιγότερα από τα 50,5 δισεκ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,629.38  μονάδες, με πτώση 0.37%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,226.78 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 13,881.72 μονάδες, με κέρδη 0.49%.