Πολιτική

Μικρή πτώση στο χρηματιστήριο, «καμπανάκι» από τα ομόλογα


Ενώ οι αποδόσεις των μεσοβραχυχρόνιων ελληνικών ομολόγων εκτοξεύονται στα ύψη – ένδειξη ανησυχιών για τη δυνατότητα της χώρας να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε περίπτωση που καθυστερήσουν η αξιολόγηση και οι εκταμιεύσεις δόσεων, στη χρηματιστηριακή αγορά  υπάρχουν ακόμη προσδοκίες για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης  και ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι προσδοκίες αυτές που μεταφράζονται σε  ανάλογες τοποθετήσεις, ανακόπτουν και επιβραδύνουν  την πτωτική πορεία της αγορές. Σήμερα οδήγησαν μάλιστα σε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, η οποία δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά περιόρισε εν τέλει τις ημερήσιες απώλειες, αποτρέποντας περαιτέρω επιδείνωση του  χρηματιστηριακού κλίματος.

Πάντως η συνολική εικόνα παραμένει αρνητική και οι αναλυτές εκτιμούν ότι  η διολίσθηση των βασικών δεικτών μπορεί να συνεχισθεί – εκτός εάν προκύψουν ενδείξεις θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση χρέους αποτυπώνεται εντονότερα στην αγορά ομολόγων,  όπου οι πιέσεις συνεχίσθηκαν εντονότερα σήμερα, εστιαζόμενες στους μεσοβραχυχρόνιους τίτλους.

Στο 10,23% εκτοξευθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, που αποτελεί δείκτη ανησυχιών της αγοράς όσον αφορά το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής των κρατικών χρεογράφων από το ελληνικό Δημόσιο. Σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, η απόδοση ανεβαίνει σήμερα κατά 68 μονάδες βάσης. Στο 7,80% απόδοση του 10ετούς

Στο χρηματιστήριο όλοι οι δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, αν και στη διάρκεια της ενδοσυνεδριακής αντίδρασης κάλυψαν πρόσκαιρα τις απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34% στις 608,79 μονάδες, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -1,38%.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,42% στις 1.627,04 μονάδες.

Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όμως πρωταγωνίστησαν και στην αντίδραση-ανάκαμψη. Ο κλαδικός τους δείκτης  υποχώρησε κατά 0,40%, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από -3,77% μέχρι +1,68%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +1,7% και Ελλάδος +1,3%. Στον αντίποδα Attica -2,6%, Πειραιώς -1,2%, Εθνική -0,9%, Alpha με -0,6%..

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν:  Σαράντης +3,2%, Motor Oil και Grivalia, +1,7%, Βιοχάλκο +1,3%, ΟΛΠ +1,1%, ΕΛΠΕ +1%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ,  Follie και Jumbo -2%,   Τιτάν και ΟΤΕ -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις