Μια μικρή νίκη, με σημαντική αξία στην προσπάθεια για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φαίνεται ότι επιτυγχάνει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, που συνεχίζεται στο Λουξεμβούργο και αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο για την κοινή ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έχει γίνει μια μικρή, αλλά ουσιαστική αλλαγή διατυπώσεων, σε σχέση με το κείμενο του περασμένου μήνα, με τρόπο που "κλειδώνει" η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2018, εφόσον βέβαια έχει εφαρμοσθεί σωστά το οικονομικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, απαλείφεται η διατύπωση - παγίδα, στην οποία επέμενε ο Β. Σόιμπλε, που ανέφερε ότι τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν "αν χρειασθεί".
Η νέα διατύπωση ορίζει ότι τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η παράταση, έως κατά 15 έτη, της διάρκειας των δανείων του EFSF, θα εφαρμοσθούν στο βαθμό που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι γνωστοί στόχοι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους όχι μεγαλύτερες από 15% του ΑΕΠ ως το 2030 και 20% του ΑΕΠ ως το 2060).
Η διατύπωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσει να εντάξει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αυτό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά το φθινόπωρο. Χωρίς την πολιτική δέσμευση του Eurogroup ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενεργοποιηθούν με βεβαιότητα το 2018, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να θεωρήσει τα ομόλογα επαρκώς ασφαλή για να προχωρήσει σε αγορές, στο πλαίσιο του QE.
Κατά τα λοιπά, ο στόχος για τα πλεονάσματα μετά το 2022 οριοθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 2% του ΑΕΠ, ενώ στο προηγούμενο σχέδιο απόφασης γινόταν λόγος για 2,2%. Το ποσό της επόμενης δόσης εκτιμάται ότι θα προδιορισθεί σε ύψος άνω των 8 δισ. ευρώ.