Πολιτική

Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών σε Πληροφορική - Λογισμικό τον Ιούνιο


Νέα υποχώρηση - όπως είχε συμβεί και το Μάιο - κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού, τον Ιούνιο, στην Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης  διαμορφώθηκε στις 60,8 μονάδες (από 66 μονάδες) το Μάιο, ωστόσο, βρέθηκε σε καλύτερα επίπεδα από εκείνα του Ιουνίου του 2015 (49 μονάδες).

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, µε το σχετικό ισοσκελισμένο ισοζύγιο να χάνει 15 μονάδες. Στις δε εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφεται πτώση στο σχετικό δείκτη (στις -30 μονάδες από -23 μονάδες).

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες για τρίτο κατά σειρά μήνα, σε αρνητικό πεδίο τιμών (στις -7 μονάδες το ισοζύγιο), µε το δείκτη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου να ισοσκελίζεται (από +4 μονάδες).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές διευρύνονται (-22 μονάδες από -15 ο δείκτης), ενώ τέλος, το 22% (από 27%) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Υπάρχει ένα ποσοστό 37% των εταιρειών, που επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικό εμπόδιο λειτουργίας, ενώ ένα 33% κατονομάζει την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης.

Στον τομέα των Υπηρεσιών, όπου ανήκουν η Πληροφορική και η Ανάπτυξη Λογισμικού, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, επίσης, επιδεινώθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 75,7 μονάδες (από 76,6 μονάδες), κινούμενος σε οριακά κατώτερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (76,4 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, ενώ οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνθηκαν, µε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να κερδίζουν ελαφρά έδαφος.

Η ελληνική αγορά

Συνολικά, στην ελληνική αγορά τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος στις 89,7 μονάδες, επίδοση σημαντικά χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (91,2 µονάδες). “Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα δύο αντίρροπων τάσεων: της βελτίωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, και της επιδείνωσης στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, όταν στις Κατασκευές σημειώνεται σταθερότητα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ουσιαστικά απλώς αμβλύνεται αργά η πολύ έντονη απαισιοδοξία”, αναφέρει στην ανάλυση του το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα: στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά τον Ιούνιο, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους επιδεινώθηκαν, µε το δείκτη των αποθεμάτων επίσης να κλιμακώνεται.

Στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων κινήθηκε οριακά προς τα κάτω, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν. Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η ανάκαμψη του δείκτη προήλθε αφενός από τη βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και αφετέρου από τις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12µηνο. 

Η εικόνα στην Ε.Ε. 

Τον Ιούνιο, µετά από ένα δίμηνο ανόδου, το οικονομικό κλίμα δεν μεταβλήθηκε σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, µε τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 105,7 μονάδες (+0,1) και στις 104,4 μονάδες (-0,2), πάνω από τα επίπεδα του µμακροχρόνιου μέσου όρου του. Στο επίπεδο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+2,1), τη Γερμανία (+1,6) και την Ισπανία (+0,8), ενώ αντίθετα επιδεινώθηκε σε Ιταλία (-3,6) και Γαλλία (-1,7).