Πολιτική

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών


Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις και χώρες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών σε δημόσιους χώρους, την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν την Επιτροπή και το Συμβούλιο ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ.

Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Τετάρτη ένα σχετικό ψήφισμα με το οποίο θα παροτρύνει την Επιτροπή να καταθέσει μία "Νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών" για την περίοδο μετά το 2015.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επαναλάβουν την έκκλησή τους για την παρουσίαση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Την ίδια έκκληση απηύθυναν και το 2014.

Το ΕΚ επισημαίνει ότι έχει συντελεστεί πολύ μικρή πρόοδος στον τομέα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το συντομότερο το δυνατόν. 16 από τα 28 κράτη μέλη δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε με ψήφισμά του στις 9 Ιουνίου 2015 να παρουσιάσει η Επιτροπή μία νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει παρουσιάσει είναι ένα εσωτερικό έγγραφο το οποίο δεν έχει καμία όμως νομική ισχύ μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο του 2014 το Κοινοβούλιο υπερψήφισε μία νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει μια στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Τον Μάιο του 2014, η προηγούμενη Επιτροπή απάντησε ότι δεν έκρινε σκόπιμο να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ, δηλαδή 62 εκατομμύρια γυναίκες, έχουν υποστεί σωματική ή /και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.