Διεθνή

Μιανμάρ: Υπέγραψε συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με τη Ρωσία


Η Μιανμάρ υπέγραψε συμφωνία "συνεργασίας για τις εκλογικές δραστηριότητες" με τη Ρωσία, στενό σύμμαχό της, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από την χούντα υπέγραψαν "πρωτόκολλο συμφωνίας για την συνεργασία στις εκλογικές δραστηριότητες" με τους Ρώσους ομολόγους τους στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στη Ρωσία, αναφέρει η κρατική εφημερίδα της Μιανμάρ Global New Light of Myanmar.

Η αντιπροσωπεία "μελέτησε επίσης τις ρωσικές εκλογικές μεθόδους, τις συνθήκες διοργάνωσης εκλογών και τις διαδικασίες της προεκλογικής εκστρατείας", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Μόσχα προσκάλεσε τη χούντα να παρακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη στη Ρωσία, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσει και να διατηρηθεί στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2030 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς πολλοί από τους αντιπολιτευόμενούς του βρίσκονται στη φυλακή ή την εξορία.

Η Μόσχα είναι πολύτιμος σύμμαχος για την στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, η οποία κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021, καθώς της παρέχει όπλα και διπλωματική υποστήριξη.

Η χούντα έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, αλλά καθώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης αντίστασης που αντιμετωπίζει, έχει μεταθέσει για αργότερα τη διεξαγωγή τους πολλές φορές.

Εκλογές θα διοργανωθούν πιθανώς το 2025, είχαν δηλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο AFP ζητώντας να μην κατονομαστούν δύο αξιωματούχοι κομμάτων, που συνεργάζονται με την χούντα.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πέρυσι σε ένα από τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει στη Ρωσία από τότε που κατέλαβε την εξουσία, και ο στρατός της Μιανμάρ χαρακτήρισε "αιτιολογημένη" την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όταν έκαναν το πραξικόπημα, οι στρατηγοί είχαν επικαλεστεί αμφιλεγόμενες κατηγορίες για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές που κέρδισε τον Νοέμβριο του 2020 ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND) της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Οι διεθνείς παρατηρητές είχαν ωστόσο δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες και δίκαιες.

Η στρατιωτική χούντα έκλεισε μια παρένθεση δέκα ετών δημοκρατικής εμπειρίας και βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία διεξαχθεί υπό το στρατιωτικό καθεστώς θα είναι "παρωδία", ενώ η Ρωσία γνωστοποίησε ότι υποστηρίζει τα σχέδια των στρατιωτικών για τη διεξαγωγή εκλογών.

Τον Μάρτιο η εκλογική επιτροπή διέλυσε τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία επειδή δεν επανεγγράφηκε σύμφωνα με νέο αυστηρό εκλογικό νόμο που κατήρτισαν οι στρατιωτικοί.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης