Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και μέτρηση δυνάμεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία τείνει να εξελιχθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα με τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ, εκτός από την δημόσια αντιπαράθεσή τους, μέσω των γνωστών διαρροών και «κύκλων», επιχειρούν στο παρασκήνιο να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις, προωθώντας τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το σύνθημα που «επιλέχθηκε» από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες τους, ενόψει των επικείμενων συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι η «μέγιστη δυνατή συναίνεση». Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι μέσω αυτή της στρατηγικής θα διασπάσει το αντικυβερνητικό μέτωπο του οποίου ηγείται η ΝΔ αλλά και παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες στο μέλλον. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οφείλει από τώρα να θέσεις τις βάσεις στο νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί, σε ενδεχόμενη επικράτηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Αυτό το νέο πολιτικό «status qvo» θα προϋποθέτει για τη συγκρότηση κυβερνήσεων, τη συνεργασία πολλών κομμάτων, μικρών και μεγάλων... Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες θεωρούν ότι μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία αποτελεί δέλεαρ για τα μικρά κόμματα και παράλληλα εκτιμούν ότι θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και την οριοθέτηση της πολιτικής ατζέντας και στο εγγύς μέλλον.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι επιλέγει την πολιτική της πόλωσης και της όξυνσης των «πνευμάτων» με τη κυβέρνηση. Η ΝΔ απορρίπτει εκ προοιμίου τις κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση και μάλιστα έχει ξεκινήσει τις «υπόγειες» διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδυναμώσει το προφίλ της κυβέρνησης και να την αναδείξει ως απομονωμένη και χωρίς πολιτικούς συμπαραστάτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΝΔ έχει ήδη αποστείλει τα πρώτα μηνύματα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ώστε να μη στηρίξουν τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι συνεργάτες του εκτιμούν, ότι τα «παιχνίδια» της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για τον τόπο και το επιχείρημα περί ακυβερνησίας, είναι αυτό προτάσσουν στις συζητήσεις με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Αμφότερα τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΝΔ έχουν ξεκινήσει και τους υπολογισμούς, αναφορικά με τον «μαγικό» αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτούνται, προκειμένου να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο (απλή ανόθευτη αναλογική ή με μπόνους εδρών), μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.