Υγεία

Μέτρα για κορονοϊό που δεν θα σκοτώσουν την οικονομία- Σε δίλημμα η κυβέρνηση


Ενώ η συνεχής αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων προκαλεί έντονες ανησυχίες και καθιστά επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, καλούμενη να διαχειριστεί αφ' ενός την “υγειονομική” πλευρά της πανδημίας και αφ' ετέρου τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της στην οικονομία, στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει δύο αλληλοαναιρούμενους στόχους:

  1. Αφ΄ενός να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού
  2.  Αφ' ετέρου να κρατήσει “ζωντανή” την αγορά με τις δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και τα καταστήματα, περιορίζοντας τα απαγορευτικά μέτρα στα απολύτως αναγκαία και διευκολύνοντας παράλληλα την τόνωση της  τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό

Είναι προφανές ότι τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι απαγορεύσεις και τα τοπικά lockdown που εισηγούνται λοιμωξιολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες, συνεπάγονται περαιτέρω απορρύθμιση και καθίζηση  της οικονομίας, απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αν δινόταν προτεραιότητα στη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων με ελαχιστοποίηση των περιοριστικών μέτρων,  είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα μας σύντομα θα αντιμετώπιζε δύσκολα διαχειρίσιμη έξαρση της πανδημίας – που θα οδηγούσε εν τέλει και σε μερική παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η "δοσολογία" των μέτρων

Το ζητούμενο λοιπόν είναι μία “συνταγή” με σωστή “δοσολογία” περιοριστικών μέτρων με τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση τουριστών και στην καθημερινή κίνηση των πολιτών.

Προτάσεις διατυπώνονται πολλές και αποτελούν αντικείμενο καθημερινών κυβερνητικών συσκέψεων υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού. Ομως ουδείς μπορεί να πεί με βεβαιότητα ποιό είναι το σωστό “μείγμα” που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα: Ανάσχεση της πανδημίας – ή έστω μεγάλη επιβράδυνση της εξάπλωσης, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν άμεση λήψη μέτρων και η κυβέρνηση  έχει έτοιμο σχέδιο  κλιμακωτής επιβολής νέων περιορισμών και απαγορεύσεων. Ομως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, πριν φθάσουμε σε νέα καραντίνα, πρέπει πρώτα να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Ειδικοί επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η παρατηρούμενη έξαρση και η αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων οφείλονται αποκλειστικά στη μή τήρηση των  απαγορεύσεων-περιορισμών από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού – ειδικότερα από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Εκεί θα εστιάσει τώρα τις προσπάθειες η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την αστυνομία και άλλους μηχανισμούς για να επιβάλει την τήρηση των κανόνων και των απαγορεύσεων.

Παράλληλα, σήμερα-αύριο σε συσκέψεις του πρωθυπουργού θα συζητηθούν οι προτάσεις εμπειρογνωμόνων της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που έχουν εισηγηθεί «επιθετικά» μέτρα ανάσχεσης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.  Μεταξύ άλλων προτείνουν να ξαναγίνει καθολικά υποχρεωτική η χρήση μάσκας και να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Διαβαστε επισης