Πολιτική

Μέτρα 4,2 δισ. ζητά το ΔΝΤ για να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα


Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω  έντονων προκλήσεων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτηρίζοντας ήδη επιτυχημένο τον προϋπολογισμό του 2016 καθώς τα έσοδα θα υπερβούν τον στόχο κατά 1 δισ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι παρά τις δυσκολίες, η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, καθώς η μόνη βασική εκκρεμότητα θεωρείται πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Γ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα τη νομοθέτηση μέτρων  4,5 δισ ευρώ για το 2019 - και μάλιστα με προκαταβολικά.

 Οπως εξήγησε,  η απαίτηση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι από το 2018 και παραπέρα η ελληνική οικονομία δεν έχει την δυνατότητα να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

 Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε όμως ότι η εκτίμηση αυτή είναι εσφαλμένη, διότι το Ταμείο χρησιμοποιεί εργαλεία με τα οποία καταλήγει σε προβλέψεις που δεν επαληθεύονται.

Οπως είπε, «το ΔΝΤ καταλήγει στην εκτίμηση ότι είναι ανέφικτος ο στόχος, χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο με το οποίο είχε προβλέψει ότι  το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% - και έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%, ενώ για το 2016 είχε προβλέψει έλλειμμα -0,5%, και τελικά επιτύχαμε πλεόνασμα ».

Απώτερος στόχος, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, είναι από το 2017 είναι η έξοδος στις αγορές και προϋπόθεση για αυτό είναι η πλήρης ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τώρα ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,8%, τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την τελίκή απεμπλοκή από την "Επιτροπεία" το 2018.

«Η ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε εντός 2017 να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και το 2018 να αποβάλει την επιτροπεία. Αξιοπιστία είναι το μακροχρόνιο επιτόκιο δανεισμού. Οσο αποκτάς αξιοπιστίας τόσο πέφτει το επιτόκιο. Ο 2ος στόχος είναι να έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. Μεσοπρόθεσμα εντός του 2017 στόχος είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει με επισκόπηση δαπανών και διεύρυνση φορολογικής βάσης με επιπρόσθετα κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ώστε ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ακόμα πιο δίκαιος», σημείωσε

Και κατέληξε: «Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας. Κλειδί είναι η άμεση ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η ένταξη σε ταχεία σε ποσοτική χαλάρωση ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην Ευρώπη και διεθνώς από θέση ισχύος»

Εξαπολύοντας κριτική, τέλος, στην Νέα Δημοκρατία για τις προτάσεις περί μείωσης της φορολογίας περί 4,2 δισ ευρώ ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι δεν εξηγεί τι δαπάνες θα περικοπούν για να συμβεί αυτό "φωτογραφίζοντας" νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης...ή μια εκ νέου περιδίνιση της οικονομίας.