Ομάδα 23 χωρών δεσμεύτηκε να θέσει πιο αυστηρούς στόχους και να ηγηθεί της διεθνούς προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2020.
Η κοινή δήλωση, που ονομάστηκε «Δήλωση Φιλοδοξίας», υπογράφηκε από 23 κράτη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
«Δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να επιταχύνουμε τις δικές μας φιλοδοξίες», αναφέρει η δήλωση, παραπέμποντας στην επερχόμενη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, χαρακτηρίζοντάς την ως «τη μεγαλύτερη πολιτική ευκαιρία για ανάληψη δράσης». Η συνάντηση αυτή, η οποία θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών για τη συζήτηση της κλιματικής αλλαγής, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.
«Καλούμε άλλες χώρες να συμμετάσχουν και να εκφράσουν την επιθυμία τους να ηγηθούν», αναφέρει επίσης το κείμενο.
Η δήλωση αποσκοπεί επίσης στην προώθηση νέων επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Οι χώρες μέλη δεσμεύονται ήδη να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα στις προσπάθειές του να δοθεί επειγόντως πολιτική ώθηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019», καταλήγει η δήλωση.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής συνάντησης για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τον Καναδά. Στη συνάντηση συγκεντρώθηκαν 36 εθνικές κυβερνήσεις για να συζητήσουν πώς να επιταχύνουν τις κλιματικές ενέργειες και να διατηρήσουν την ενότητά τους ενόψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ονόματι COP24, τον Δεκέμβριο.
Τη δέσμευση υπέγραψαν η Αργεντινή, η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, η Αιθιοπία, τα Φίτζι, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Μαλδίβες, η Αγία Λουκία, η Ισπανία και η Σουηδία.