Πολιτική

Μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο ζητά το ΚΚΕ


Πρόταση νόμου που καταργεί τη ρύθμιση που έθετε τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και που προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, καταργείται η εξουσία του ειδικού διαχειριστή, ενώ οι πράξεις του που αφορούν στη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, ακυρώνονται. Παράλληλα, καταργείται κάθε απασχόληση εργαζόμενου μέσα από το καθεστώς του ενοικιαζόμενου ή του εργαζομένου της εργολαβίας, ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί ενσωματώνονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η πρόταση νόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος προβλέπει επίσης -μεταξύ άλλων- ότι:

-η διοίκηση της «ΛΑΡΚΟ» θα ασκείται από Πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από δύο (2) μηχανικούς παραγωγής, έναν (1) μηχανικό μηχανολογικής συντήρησης, έναν (1) μηχανικό ηλεκτρολογικής συντήρησης και έναν (1) οικονομολόγο, ενώ όλα τα μέλη πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή προϋπηρεσία στη «ΛΑΡΚΟ»

-σε αντάλλαγμα της μεταβίβασης αυτής, οι οφειλές της «ΛΑΡΚΟ» προς το ελληνικό Δημόσιο διαγράφονται ή περιορίζονται, και

-αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά της «ΛΑΡΚΟ»

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων, καθώς και ότι η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ότι η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της κοιτάσματα χρωμίου όπου μαζί με το νικέλιο είναι τα υλικά που δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα, προϊόν τεράστιας αξίας που αξιοποιείται σε πολλές εφαρμογές και μέχρι σήμερα εισάγεται στη χώρα μας.

Επισημαίνεται επίσης ότι στη ΛΑΡΚΟ έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία:

-πείραμα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα,

-πείραμα παραγωγής καθαρού νικελίου με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης,

-πείραμα παραγωγής καθαρού νικελίου και διαχωρισμό του κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλουργίας. Αυτή η μέθοδος αξιοποιείται για την παραγωγή νικελίου που προωθείται στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νόμο 4664/2020 που ψήφισε, προώθησε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Διορίζοντας ειδική διαχείριση και υλοποιώντας 2 έτη «εκκαθάριση εν λειτουργία» δημιούργησε τους όρους που απαιτεί το κεφάλαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυστική προς αυτό.

Όσο για τις πρόσφατες εξελίξεις σημειώνεται ότι «την 1η Φεβρουαρίου οι υπουργοί Χ. Σταϊκούρας, Κ. Χατζηδακης, και Κ. Σκρέκας ανακοίνωσαν ένα εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και την απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς, με στόχο να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές "τζάμπα και κλειστή" με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρ' ότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα "παραδοθεί εν λειτουργία"».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης, συνεχίζουν τον αγώνα τους και διεκδικούν: (1) Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, (2) Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και (3) Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και διαχρονικά των κυβερνήσεων ως προς τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι ότι αυτή «δεν μπορεί να είναι βιώσιμη», αναφέρεται στην έκθεση ενώ τονίζεται ότι «σήμερα όμως πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ είναι ορατό γιατί η ΛΑΡΚΟ εικονικά "δεν είναι βιώσιμη". Με πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμο για "κρατικές ενισχύσεις" έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια. Το γεγονός αυτό την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της για να μπορεί να παραμείνει βιώσιμη. Αυτά σε συνδυασμό ότι με πολιτική απόφαση και ευθύνη διαχρονικά δεν είχε προχωρήσει η καθετοποίηση της παραγωγής της και η παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, έφερε την εικονική "μη βιώσιμη εταιρεία". Έφερε την απαξίωση επί της ουσίας των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας να παράγει και να μεταποιεί τον ορυκτό της πλούτο ως τελικό προϊόν για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», καταλήγει η αιτιολογική έκθεση στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Διαβαστε επισης