Για πολλούς ο χαλκός είναι ένα μέταλλο "προφήτης", αφού οι τιμές του έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογηθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό διότι το μέταλλο αυτό έχει ευρεία βιομηχανική χρήση.
Ο χαλκός χρησιμοποιείται για σχεδόν στα πάντα: καλώδια, σωλήνες, κατασκευαστικά έργα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Παρόλα αυτά η τιμή του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πλέον κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4.400 δολαρίων ανα τόνο Σημειώνεται ότι σε όλη την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου οι τιμές υποχωρούσαν.
Μάλιστα απέδιδαν την κατρακύλα στην μείωση της ζήτησης απο την Κίνα και την Ινδία. Το παράξενο όμως είναι ότι παρά την πτώση των τιμών μεγάλα κινέζικα funds εξακολουθούν να επενδύουν σε μεταλλεία χαλκού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται όμως για μία ιστορία που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.
Η Κίνα προχώρησε σε αγορές μετάλλων το 2009 και το 2010 ,όταν οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να έχει αποθέματα πρώτων υλών για να καλύψει τη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων που θα έρχονταν με την ανάκαμψη.
Αυτό το σημερινό παιγνίδια αποδίδεται απο πολλούς αναλυτές στο γεγονός οτι η πτώση της τιμής είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, καθώς ο χαλκός είναι ένα από τα πιο σταθερά μέταλλα μακροπρόθεσμα.Στα πλαίσια αυτά, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής προσπαθεί να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όταν η κρίση ξεπεραστεί. Σημειώνεται ότι η κινέζικη σήμερα αντιπροσωπεύει το 45 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και σε αυτή οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης του χαλκού κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές η κρίση του χαλκού θα έχει ημερομηνία λήξης.Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP Paribas, η παγκόσμια παραγωγή χαλκού μπορεί να επιβραδύνει απότομα από το 2017, προκαλώντας ένα έλλειμμα εφοδιασμού.
Ετσι, οι κινέζοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε μεταλλεία χαλκού σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στο Περού κινέζικά κεφάλαια έχουν επενδύσει στην κατασκευή ενός μεγάλου ορυχείου χαλκού. Μάλιστα το καλοκαίρι , η συγκεκριμένη επένδυση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που υποστήριζαν ότι η εξόρυξη του όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2016 - θα μολύνει τις καλλιέργειες και την τοπική παροχή νερού.Η επένδυση που έγινε απο την κινεζική MMG ανέρχεται σε 6,58 δισ, ευρω αναμένεται να εξορύξει 200.000 τόνους χαλκού φέτος και 400.000 τόνους το 2017.
Σημειώνεται ότι το Περού είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χαλκού στον κόσμο.Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένα ακόμα κινεζικό fund ,απέκτησε ένα σημαντικό ποσοστό απο ένα ρωσικό κοίτασμα χαλκού.Παράλληλα δεν θα πρέπει να υποβαθμιζεται και η κινεζική εμπλοκή στην Αφρική. Χώρες,όπως η Ζάμπια,και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), είναι πλούσια σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως: χαλκός, κοβάλτιο, ψευδάργυρο, χρυσό, ασήμι και ουράνιο.Οι Κινέζοι έχουν χορηγήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για την επισκευή των υποδομών παίρνοντας ως εγγύηση τους φυσικούς πόρους.
TECHin
Αφού η ύλη αποτελείται από άτομα, γιατί είναι στερεή; Η κβαντική φυσική το εξηγεί
Ένα από τα πιο αινιγματικά δεδομένα που μαθαίνουμε, είναι ότι τα άτομα, αν και αποτελούνται από πολύ μικρά σωματίδια όπως πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, είναι στην πραγματικότη ...