Πολιτική

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το χρηματιστήριο


Μετά από μία πρόσκαιρη αναλαμπή, η χρηματιστηριακή αγορά αναζητά κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας, εν μέσω  αβεβαιότητας για την πορεία  της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τις πολιτικές εξελίξεις. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P είχε μικρή και περιορισμένης χρονικής διάρκειας επίδρασ, αντισταθμιζόμενη μάλιστα από τη γενικότερη επιδείνωση κλίματοςστα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται η ροή αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία της Κίνας, την παραγωγή-ζήτηση πετρελαίου και τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Χρηματιστές και αναλυτές επισημαίνουνβ ότι τοι βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ  παραμένει υψηλό, καθώς κυρίραχο στοιχείο αυτή την εποχή είναι η μεταβλητότηα, ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αξιολογούν ως στοιχείο ρίσκου το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οίκοι βλέπουν μεγάλη πιθανότητα να κλείσουν επιτυχώς η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ο χαμηλός τζίρος (41,3 εκατ. ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση  συν 4,5 εκατ. προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων) υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και απραξία από πλευράς των διεθνών funds που έχουν μεγάλες θέσεις στην ελληνική αγορά.

Αδύναμος κρίκος της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Η πορεία των βασικών δεικτών τις τελευταίες  μέρες δείχνει ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας. Θα συνεχισθεί λοιπόν η μεταβλητότητα και τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες  θα δοκιμασθεί πιθανότατα η αντοχή στηρίξεων και αντιστάσεων.

Για τον ΓΔ η επόμενη ουσιαστική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 500-490 μονάδων. Αντίσταση αποτελεί πλέον η ζώνη των 550-560 μονάδων