Πολιτική

Μετά το Brexit αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΕ


 Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς το Brexit μπορεί να φέρει αλλαγές όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.Πιο ανησυχητικό για την Γερμανία είναι το πώς θα προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το προσανατολισμένο στην ελεύθερη αγορά Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Brexit έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο -εν μέσω της αναστολής του συστήματος Σένγκεν για μετακινήσεις χωρίς σύνορα και το κύμα της λαϊκιστικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί εξαγωγείς απολαμβάνουν ένα εμπορικό πλεόνασμα με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 που ξεπέρασε τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια και έναν συνολικό όγκο εξαγωγών σχεδόν διπλάσιο από το ποσό αυτό, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% του γερμανικού ΑΕΠ.

Μόνο η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγοράσει περισσότερα γερμανικά προϊόντα κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν θα πρέπει να αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τόσο η Μέρκελ όσο και το γερμανο-βρετανικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου έχουν πει ότι η διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit θα είναι «μια μακροχρόνια διαδικασία».

Επίσης, Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με παρουσία  τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ήπειρο, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν εκ νέου την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και λειτουργιών τους. Η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τις τοποθετήσεις τους στο Λονδίνο και να κοιτάξουν περισσότερο προς την Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Αλλά οι δρώντες που δεν είναι συνηθισμένοι με τους κανόνες της ευρωζώνης μπορεί να είναι απρόθυμοι να λειτουργούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εδρεύει στην Φρανκφούρτη.

Πηγή:premium.paratiritis.gr