Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σε αλμυρή τιμή, θα γίνει η εξαγορά και η νομιμοποίηση των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για τουλάχιστον 25.000 εκτάσεις, οι οποίες κατά το υπουργείο Οικονομικών ανήκουν στο δημόσιο, και έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι αμφισβητούντα δικαιώματα του δημοσίου.
Ωστόσο σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, εντός του 2023, με τη νομική ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα κληθούν να πληρώσουν τίμημα για να εξαγοράσουν τα κτήματα που καταπάτησαν.
Φυσικά οι περισσότεροι αμφισβητούν ότι καταπάτησαν δημόσιες εκτάσεις και πολλές υποθέσεις θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.
Όσοι θελήσουν να νομιμοποιήσουν την κατοχή της ακίνητης περιουσίας τους, θα πρέπει να πληρώσουν ποσό ίσο με την τρέχουσα αντικειμενική αξία του κτήματος.
Εκτός από την αναφορά που υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, για τη διαδικασία νομιμοποίησης των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων μίλησε το πλέον αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Εμμανουήλ Μαστρομανώλη, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο Tax Forum, τόνισε ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών που «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών είναι «η νομοθεσία για τα διακατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου».
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει επί δεκαετίες ιδιώτες και επιχειρήσεις, για αυτό θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στην αντικειμενική αξία να εξαγοράσουν αυτά τα ακίνητα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με χρήση κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας», επεσήμανε ο κ. Μαστρομανώλης.
Ποιοι θα χάσουν τα ακίνητα
Δηλαδή, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι φερόμενοι ως «καταπατητές» θα εισέρχονται και θα πληρώνουν το αντίτιμο του κτήματος που έχουν καταπατήσει με βάση την αντικειμενική του αξία και θα αποκτούν τίτλους κυριότητας.
Όσοι αρνηθούν να πληρώσουν, θα χάνουν τα δικαιώματα επί του ακινήτου, το οποίο θα περιέρχεται στη δικαιοδοσία του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται για 25.482 ακίνητα, τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα είναι και καταπατημένα από ιδιώτες, επί δεκαετίες, ή και για πάνω από έναν αιώνα.
Χιλιάδες είναι επίσης οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με αντιδικίες ιδιωτών και δημοσίων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι θιγόμενοι ιδιώτες από τη νομιμοποίηση των καταπατημένων είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμό και ίσως ξεπερνούν και τις 100.000, λόγω του κερματισμού των αρχικών ιδιοκτησιών.