Πολιτική

Μέση αύξηση 2% σε μισθούς το 2018 «βλέπει» η KPMG


Προβλέψεις για μέση αύξηση ύψους 2% σε μισθούς για το 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αποδοχών και παροχών για το 2017 της KPMG.

Μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα στοιχεία της ετήσιας έρευνας αποδοχών και παροχών για το 2017 της KPMG έδειξαν τα εξής:

- 10% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι ο μέσος ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5.5% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας (7.3%) και στο λιανεμπόριο (6.7%).

- 18% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε, κυρίως, εργαζόμενους 36-45 ετών.

- 50% των εταιρειών που προχώρησε σε μειώσεις θέσεων την προηγούμενη χρονιά, προσέφερε υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους εργαζόμενους που αποχώρησαν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια.

- 23% των εταιρειών έδωσε αυξήσεις το 2017 σε όλους τους εργαζόμενους και 52% μόνο σε ένα μέρος των εργαζομένων. Η μέση αύξηση το 2017 κινήθηκε στο 1.4% και οι προβλέψεις για το 2018 προσδιορίζουν τη μέση αύξηση στο 2%.

- Υψηλότερες εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδοχές που παρέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές. Η διαφορά οφείλεται, κυρίως, στις υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές που φαίνεται να παρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες έναντι των ελληνικών.

Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Φασιά, ανώτερη επιβλέπουσα σύμβουλος του τμήματος υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού της KPMG, παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:

- 62% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό είναι 15% υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- 22% των εταιρειών καλύπτει μέρος ή τα σύνολο της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών, η οποία προέρχεται, κυρίως, από την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου.

H ετήσια έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  διεξάγεται από την KPMG, σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Γενικοί διευθυντές, οικονομικοί διευθυντές, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζόμενους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.