Η συμφωνία κυριών για το ελληνικό ζήτημα-πρόγραμμα που έλαβε χώρα χθες στο Βερολίνο, ανάμεσα σε Κριστίν Λαγκάρντ και Ανγκελα Μέρκελ έχει δύο κεντρικούς άξονες που κινούνται πάνω στην αξιακή οδό του «δούναι και λαβείν»: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβαλε «νερό στο κρασί» του σε ότι αφορά το χρέος, αποδεχόμενο μετακύληση της συζήτησης για μετά το 2018. Πήρε ως αντάλλαγμα από τη Γερμανία, τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την φορολογία εισοδήματος, οι οποίες απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Ουσιαστικά η κ. Λαγκάρντ ευθυγραμμίσθηκε με τη γραμμή Σόιμπλε «πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά ελάφρυνση χρέους», αφήνοντας κατά μέρος οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα».
Μετά τη συνάντησή, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD: «Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους Θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε, ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».
Προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, που τίθενται ως προϋποθέσεις από το Ταμείο.
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο χρέους που μπορεί να αντέξει η χώρα και η ορθή αναδιάρθρωσή του. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε
Σε ότι αφορά, έναν από τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, Μέρκελ και Λαγκάρντ συμφώνησαν να αφήσουν στην άκρη το θέμα και να το ανοίξουν μετά το 2018.
Το συνταξιοδοτικό
Ως προς την περαιτέρω στάση του Βερολίνου - και γενικότερα των Ευρωπαίων δανειστών - στα θέματα των μεταρρυθμίσεων, ενδεικτικές είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της εκππροσώπου Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που αφορούσαν τις συντάξεις.
«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», είχε πει της Τρίτη ο κ. Σόιμπλε.
Χθες όμως, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου του έθεσε θέμα άμεσης εφαρμογής "μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό" - που θα περιλαμβάνουν βέβαια και περικοπές. Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, είπε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα».
Αυτό σημαίνει ενδεχομένως ότι οι δανειστές θα πιέσουν την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να ψηφίσει άμεσα νέα μέτρα και όχι «προληπτικά» μετά το 2018