Διεθνή

Μέρκελ: Η ΕΕ χρειάζεται υμβιβασμούς, αλληλεγγύη και συνεργασία


Ολάντ: Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει μπροστά

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, αλληλεγγύη και συνεργασία πάνω στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της Συνόδου στην Μπρατισλάβα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να παρουσιάσουν νέα σχέδια για την ενδυνάμωση της Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2017.

Η ίδια πρόσθεσε ακόμα πως οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει ή να μειωθεί και ότι πρέπει να επιδιωχθούν περισσότερες συμφωνίες με άλλες χώρες, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία.

Υπογράμμισε επίσης πως η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας.

 Ολάντ: Η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να κοιτάξει μπροστά

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε: "όταν η Βρετανία αποφάσισε να αφήσει την ΕΕ ήταν άμεσα απαιτητό οι 27 να συγκεντρωθούμε και να αποφασίσουμε για το κοινό μας μέλλον, το μέλλον που οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν. Σήμερα συζητήθηκε το τι πρέπει η Ευρώπη να κάνει ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται. Σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για μία ατζέντα εργασίας σε κοινό επίπεδο. Τέθηκαν προτεραιότητες και πολλά από τα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή διάσκεψη είναι πως η Ευρώπη πρέπει και οφείλει να κοιτάξει μπροστά.

Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα μεθοδολογίας σε πολλά θέματα όπως η ασφάλεια. Εννοείται πως έχουν τεθεί και χρονικά όρια στα ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στη φύλαξη των συνόρων της είτε πρόκειται για παράνομη μετανάστευση είτε για οικονομικούς μετανάστες. Οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας και τα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία, υπήρξαν σοβαρές προτάσεις συνεργασίας από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε και συμφωνήσαμε ήταν η ενίσχυση του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αποφασίσαμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους εγγυήσεις για το μέλλον και όχι μόνο «κούφιες» δεσμεύσεις" κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις