«Φρένο» στο κινεζικό οικονομικό επεκτατισμό επιδιώκει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς όπως υποστήριξε θεωρούν την Ευρώπη ως μια «ασιατική χερσόνησο».
Παράλληλα, η εμφανίστηκε ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις, ενώ την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο γάλλος πρόεδρος.
«Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Ειδωμένη από το Πεκίνο, η Ευρώπη είναι μάλλον μια ασιατική χερσόνησος», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
Η καγκελάριος παραδέχεται ωστόσο πως «κομμάτια της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα», εξ ου και οι προσπάθειες του Βερολίνου να διεξαγάγει έναν διάλογο μ’ αυτόν τον αναπόφευκτο εμπορικό εταίρο ώστε να φθάσουμε σε «μια αρμονική ανάπτυξη προς το συμφέρον όλων».
Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την όρεξη που δείχνουν οι κινέζοι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το 2016, η Γερμανία και η ΕΕ είχαν απλώς διαπιστώσει, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό, τη μεταφορά τεχνολογιών «made in Germany» κατά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από τη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Midea έναντι 4,6 δισεκ. ευρώ.
Γι’ αυτό η Γερμανία υποστήριξε διακριτικά την πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έχει στόχο να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην ΕΕ, ώστε να προστατεύουν τους στρατηγικούς τομείς.
Όμως η ιδέα αυτή αντιμετώπισε αντιστάσεις τους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα από την πλευρά της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, που φοβούνται μήπως ένα τέτοιο μέτρο εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις στις χώρες τους.
«Η Ευρώπη οφείλει να εργαστεί ακατάπαυστα για να υπερασπιστεί την επιρροή της και θα πρέπει κυρίως να μιλάει με μία φωνή απέναντι στην Κίνα», δήλωσε επίσης η καγκελάριος.
Επικαλούμενη το παράδειγμα των πρόσφατων γερμανικών επενδύσεων στους μικροεπεξεργαστές, η Μέρκελ δήλωσε πως, «αν χώρες, όπως η Κίνα, θέλουν απλώς να αγοράσουν αυτό που δημιουργείται χάρη σε σημαντικές επιδοτήσεις, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε».