Διεθνή

Μέρκελ: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, ο κορoνοϊός παραμένει


Το μήνυμα ότι ο κορονοϊός παραμένει έστειλε, από την Ουάσινγκτον, η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση.

«Θέλουμε την κανονικότητά μας πίσω, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και όπως ακριβώς την πρώτη ημέρα πρέπει να συνεχίσουμε να αξιολογούμε και να αναλύουμε αριθμούς, δεδομένα και γεγονότα», τόνισε προτού συναντηθεί με τον Αμερικανό προέδρο.

Εν μέσω σφοδρών πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ανησυχεί για τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ κάλεσε σε δράση από την Ουάσινγκτον όπου αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Έχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα παράδειγμα γι αυτό. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα είναι απλά ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η Μέρκελ ανέφερε επίσης τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ως ένα άλλο παράδειγμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης ότι «η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη το φθινόπωρο πρέπει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις αυτοδεσμεύσεις των χωρών. Είναι πολύ, πολύ καλό νέο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και έχουν προτείνει αρκετά φιλόδοξους στόχους. Αυτό φυσικά αλλάζει εντελώς τον κόσμο, επειδή μία από τις μεγάλες χώρες που εκπέμπουν αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμμετέχει επίσης τώρα και επειδή θέτει υπό πίεση φυσικά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και άλλων ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιαπωνία, για παράδειγμα».

Η Μέρκελ τόνισε τη σημασία του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα. «Θα υπάρξουν πολλές εκστρατείες για την αποδοχή της, διότι όποιος τροφοδοτείται με ρεύμα από αιολική ενέργεια, δεν θα παρατηρήσει τη διαφορά, όποιος όμως έχει μια ανεμογεννήτρια δίπλα στο σπίτι του θα διαπιστώσει πολύ καλά τη διαφορά. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική ισορροπία», πρόσθεσε.

Τέλος, η Μέρκελ ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο έχει παράσχει πολλά στοιχεία για την πανδημία.