Επιχειρήσεις

Μερίσματα 1,2 δισ. πήραν οι μέτοχοι στο ΧΑ– Οι υψηλότερες αποδόσεις


Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, οι εταιρείες του ΧΑ όχι μόνον κατόρθωσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξήσουν τη συνολική κερδοφορία τους, αλλά είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους τους.

Με εξαίρεση τις τράπεζες,που δεν μπορούν να διανείμουν κέρδη λόγω των επιβαρύνσεων από την προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, εισηγμένες επιχειρήσεις όλων των κλάδων μοίρασαν φέτος στους μετόχους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, υπό μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 2,30% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των εμποροβιομηχανικών εταιρειών του ΧΑ, η οποία ανέρχεται τώρα σε 52,7 δισ. ευρώ. Ανεξάρτητα λοιπόν από την πορεία των μετοχών, οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες των εισηγμένων εξασφαλίζουν ετήσια απόδοση πολλαπλάσια από τον τόκο οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής κατάθεσης, ή από την απόδοση των κρατικών ομολόγων.

Η μόνη ανταγωνιστική επένδυση με κάπως καλύτερη απόδοση είναι τα ομόλογα που εκδίδουν μεγάλες εταιρείες, όπου το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2,50%-3,5% (πρόσφατες περιπτώσεις ΔΕΗ, Prodea) και σε ακραίες περιπτώσεις υπερβαίνει το 4% (Sani-Icos).

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ενώ ο μέσος όρος μερισματικής απόδοσης υπολείπεται του αντίστοιχου των εταιρικών ομολόγων, υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες που προσφέρουν πολύ υψηλότερη απόδοση τους μετόχους τους, διανέμοντας σημαντικό ποσοστό των ετήσιων κερδών τους.

Ποιές έδωσαν τα περισσότερα

“Πρωταθλήτρια” αναδείχθηκε η “ΕλβάλΧαλκόρ” του ομίλου Βιοχάλκο, που πρόσφερε στους μετόχους της περίπου 10%(!) συμπληρώνοντας το μέρισμα με δωρεάν μετοχές της εισηγμένης θυγατρικής Cenergy.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο κεφαλαιακά ισχυρός ΟΤΕ, που μοίρασε και μέρος των κερδών του από την πώληση θυγατρικής στα Βαλκάνια, διανέμοντας συνολικά 0,68 ευρώ ανά μετοχή – απόδοση 5% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Η ΕΥΔΑΠ μοίρασε επίσης κέρδη προηγουμένων χρήσεων, αφού τακτοποίησε μιά εκκρεμότητα  υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Με καταβολή 0,47 ευρώ ανά μετοχή, η απόδοση ήταν 6,1%!
Την ίδια ποσοστιαία απόδοση απεκόμισαν και οι μέτοχοι της ασφαλιστικής “Ευρωπαϊκή Πίστη”, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, βελτιώνοντας συνεχώς τις επιδόσεις της.

Πολύ ψηλά ανέβασαν επίσης τον πήχυ ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη (με ανά μετοχή μέρισμα 1,42 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,5%), η εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης της Θετσσαλονίκης ΕΥΑΘ (μέρισμα 0,223 ευρώ, 4,8%), η ΕΧΑΕ (3,5%)και η Γενική Εμπορίου (ΓΕΒΚΑ) με 3,9%.

Ικανοποίησε για άλλη μία χρονιά τους μετόχους η Τρ. Ελλάδος, διανέμοντας το  σύνηθες μέρισμα (0,672 ευρώ), που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,4%.

 Το χρήμα που περιμένει

Το χρήμα που μοιράζεται στους μετόχους δημιουργεί ρευστότητα που θα επιστρέψει κατά μεγάλο μέρος στο χρηματιστήριο. Ισως όχι άμεσα, επειδή το κλίμα είναι μάλλον αρνητικό και επικρατεί επιφυλακτικότητα. Σίγουρα όμως θα ξαναμπεί σταδιακά στην αγορά τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας δυναμική ανάκαμψης και ανόδου των τιμών.

Από το 1,2 δισ. ευρώ των φετινών μερισμάτων τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού θα καταλήξει σε λογαριασμούς μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών και θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Υπολογίζεται ότι  σε λογαριασμούς μικροεπενδυτών και μικρομετόχων  θα εισρεύσουν συνολικά περί τα 420 εκατ. ευρώ. Αυτά θα είναι οι πρώτες “σταγόνες”που θ' αρχίσουν να αρδεύουν την αγορά από τον Σεπτέμβριο.

Διαβαστε επισης