Πολιτική

ΜέΡΑ25: Τράπεζες που στηρίχθηκαν από το Δημόσιο με 47 δισ. ετοιμάζονται να πωληθούν για 1με 2 δισ.


 

Με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «προτίθεται να ρευστοποιήσει τα μερίδιά του, μερίδια του Δημοσίου δηλαδή, στις συστημικές τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των "επενδυτών" για το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, δηλαδή το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank», το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρει:

«Θυμίζουμε, ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις πήραν από τον ESM περίπου 47 δισ. δανείων και τα φόρτωσαν στο χρέος της χώρας, και άρα στο μέλλον των επόμενων γενιών, για να "στηρίξουν" αυτές τις τράπεζες. Οπότε ο,τιδήποτε λιγότερο λάβει το ΤΧΣ, και κατ' επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, από τις πωλήσεις των μεριδίων του, θα συνιστά, τουλάχιστον, έγκλημα σε βάρος των φορολογουμένων».

Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 διερωτάται, «η κυβέρνηση δεν είναι που διατείνεται ότι η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα από δω και πέρα και ότι οι τράπεζες θα μεσουρανούν μετά και τις σχετικές αυξήσεις των επιτοκίων, με τις τιμές και τις αξίες να ανεβαίνουν κλπ; Γιατί δεν κρατάει, λοιπόν, το ΤΧΣ τις μετοχές αυτές, ώστε να ανέβει και η δική τους αξία, ενώ αντίθετα επεξεργάζεται σενάρια ξεπουλήματος της περιουσίας του  δημοσίου στις τράπεζες αυτές;».

Εν τέλει, «ούτε καν οι τραπεζίτες αυτή τη στιγμή επιθυμούν να υπάρξει μια τέτοια κίνηση, όμως η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας αφήσει, λοιπόν, η Μητσοτάκης Α.Ε. και το υπόλοιπο μνημονιακό τόξο τα παραμύθια περί "εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία", όταν οι κυβερνήσεις και τα οικονομικά επιτελεία συνεχίζουν να πορεύονται πιστά στις επιταγές των μνημονίων».

Και στο σκέλος των προτάσεων, τέλος, «στον αντίποδα, το ΜέΡΑ25 προτείνει την δημιουργίας μιας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα "απορροφήσει" το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, ώστε η περιουσία του Δημοσίου να αποτελεί εχέγγυο, και όχι λάφυρο για ξεπούλημα, που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και μαζί με τη δημιουργία του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών "Δήμητρα" θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία».

Διαβαστε επισης