Διεθνή

Μελόνι: «Μια Σύνοδος με φωτεινά και λιγότερο φωτεινά σημεία»


Μετά την λήξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, στις Βρυξέλλες, στα αποτελέσματά της και στο κατά πόσον ικανοποιούν τις θέσεις της χώρας της. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Η Σύνοδος αυτή είχε φωτεινά και λιγότερο φωτεινά σημεία: είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δουλειάς για την διεύρυνση, με έναν στόχο που πολλοί θεωρούσαν δύσκολο. Να ξεκινήσουν, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις, ιδίως με την Ουκρανία. Θέλω να πω, όμως, ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και από την εξισορρόπηση με τα δυτικά Βαλκάνια. Σημείο στο οποίο, όπως ξέρετε η Ιταλία ήταν από τις χώρες που έπαιξαν κύριο ρόλο για να υπάρξει πρόοδος, κυρίως με την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Εντάχθηκε στα συμπεράσματα, άρα στο θέμα της διεύρυνσης τα αποτελέσματα είναι σαφώς πολύ σημαντικά.

Με αναφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε:

«Δεν καταφέραμε να βρούμε λύση σε ό,τι αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό, αν και θεωρώ ότι δεν απέχει πολύ. Δεν είμαι απαισιόδοξη σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης λύσης στην επόμενη Σύνοδο. Είμαστε ικανοποιημένοι, πάντως, από το προσχέδιο διαπραγμάτευσης, όπου περιέχονται όλες οι προτεραιότητες που έθεσε η Ιταλία: από την ευελιξία των ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων μέχρι και το μεταναστευτικό. Κάποια στιγμή δεν υπήρχαν καθόλου πόροι για το μεταναστευτικό, ενώ τώρα φτάσαμε σχεδόν στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πρέπει να δαπανηθούν κυρίως για την εξωτερική διάσταση».

Για την Μέση Ανατολή προτιμήσαμε να επαναλάβουμε τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου. Συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, να επιμείνουμε την μακρόπνοη λύση "δυο κράτη δύο λαοί", στο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και στην παροχή ανθρωπιστικής στήριξης», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, διότι υιοθετήθηκε μια ολόκληρη παράγραφος που πρότεινε η Ιταλία, στην οποία γίνεται αναφορά στην εξωτερική διάσταση, στην καταπολέμηση των διακινητών, στην ανάγκη να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, και σε ποιο αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμών. Μια οπτική που η Ιταλία συνέβαλε να μετατραπεί σε οπτική ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ολοκλήρωσε η Μελόνι.