Διεθνή

Μεξικό: Παρέμβαση ΟΗΕ για το κύμα βίας κατά δημοσιογράφων


 Δράση αναλαμβάνει ο ΟΗΕ, καθώς ομάδα ειδικών θα μεταβεί στο Μεξικό για να εξετάσει το κύμα βίας κατά δημοσιογράφων που έχει αυξηθεί σε ραγδαίο βαθμό το τελευταίο διάστημα. 

Ειδικότερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μια ομάδα ειδικών σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης θα επισκεφθεί το Μεξικό στο τέλος Νοεμβρίου για να εκτιμήσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, και ο Έντισον Λάντζα, ο ομόλογός του στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα επισκεφθούν το Μεξικό από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης.

«Θέμα της επίσκεψης αυτής είναι η κρίση που περνά ο Τύπος σε όλο το Μεξικό, η τεράστια αύξηση της βίας», δήλωσε ο Λεοπόλντο Μαλντονάντο της οργάνωσης για την προστασία του Τύπου Άρθρο 19, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ειδικοί θα μεταβούν στην πόλη του Μεξικού και στις πολιτείες Γκερέρο, Βερακρούς, Ταμαουλίπας και Σιναλόα για να συναντηθούν με αξιωματούχους και δημοσιογράφους, εξήγησε ο ΟΗΕ.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που στη χώρα καταγράφεται ένα από τα χειρότερα κύματα βίας εναντίον δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 11 να έχουν δολοφονηθεί το 2017 και ίδιο αριθμό πέρυσι.

Τα τελευταία 17 χρόνια 111 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, περισσότεροι από το ένα τρίτο των οποίων υπό την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο. Επίσης οι δημοσιογράφοι είναι συνεχώς αντιμέτωποι με απειλές και άλλες πρακτικές εκφοβισμού.

Τον Ιούνιο ακτιβιστές, δικηγόροι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, προσέφυγαν στο δικαστήριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αφού εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από ένα λογισμικό παρακολούθησης που διέθετε μόνο η μεξικανική κυβέρνηση.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατατάσσει το Μεξικό στην 147η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον παγκόσμιο κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου, κάτω από τη Βενεζουέλα, το Νότιο Σουδάν και το Μπανγκλαντές.