Άμυνα & Διπλωματία

Στις ΗΠΑ το μεγάλο κομμάτι της πίτας των εξοπλισμών-Τα πλάνα


Φρεγάτες, μαχητικά και drones, έρχονται στην Ελλάδα σχεδόν ...αθόρυβα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Συνυπολογιζομένων των γαλλικών Rafale, μετά από μια δεκαπενταετία όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις κόντευαν να μείνουν και από... ανταλλακτικά, ξεδιπλώνεται ταχύτατα ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε συνθήκες εντεινόμενης τουρκικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μετά τη δρομολόγηση της απόκτησης 18 μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale, έρχεται στη δημοσιότητα η αγορά τεσσάρων φρεγατών και μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ. 

Aν και καλλιεργήθηκαν φρούδες ελπίδες για γαλλικές φρεγάτες, προβάδισμα έχουν οι αμερικανικές MMSC, με αμερικανικά "όπλα" τα FMS και τη ναυπήγηση τουλάχιστον δύο εξ αυτών σε ελληνικά ναυπηγεία. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μέχρι να παραδοθούν οι φρεγάτες από τη Lockheed Martin, υπάρχει το σενάριο απόκτησης δύο αντιτορπιλικών Αrleigh Βurke με τεράστιες πυραυλικές δυνατότητες για τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον φέρουν τους πυραύλους SM-3.

Αυτό ίσως είναι και το πιο δυνατό σημείο της αμερικανικής πρότασης, μετά τις θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία σε περίοδο κρίσης στη μετά εποχή του κορονοϊού. Συγκριτικά και περιληπτικά οι MMSC είναι πλοία 3.600 τόνων, οι Belharra 4250 τόνων και οι FREMM 6000 τόνων (6700 τόνων η αντιαεροπορική έκδοση που επέλεξαν και οι ΗΠΑ) και ενδεικτικά τα αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke είναι άνω των 8200 τόνων. Ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα πυραυλικά συστήματα καθώς δεν δει το φως της δημοσιότητας η πρόταση του ΠΝ, για αυτά.

Επίσης η αμερικανική πρόταση έχει πακέτο και την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO γεγονός που την κάνει πιο δελεαστική.

Τα F-35

Ακόμη πιο σύνθετη είναι η περίπτωση των F-35, καθώς 12 χώρες πετάνε ήδη το μαχητικό στις πολεμικές τους αεροπορίες, η Πολωνία έχει παραγγείλει 32 αεροσκάφη, ενώ Σιγκαπούρη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σε προχωρημένο στάδιο παραγγελίες 12 και 50 αεροπλάνων αντίστοιχα. Βέβαια υπάρχει και η Τουρκία που έχει κατασκευάσει οκτώ F-35 στις ΗΠΑ, με αυτά να καταλήγουν στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια παραγγελία για 100 περίπου αεροσκάφη.

Μετά τη συμφωνία για τα μεταχειρισμένα Rafale, άνοιξε ο δρόμος και για μεταχειρισμένα F-35, καθώς μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τη Lockheed Martin έχουν κατασκευαστεί περισσότερα 570 μαχητικά και είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα 6 ανάμεσα στα εκατοντάδες που έχουν οι ΗΠΑ, χωρίς να επηρεαστεί η γραμμή παραγωγής

Παράλληλα ερωτηματικά ερωτηματικά υπάρχουν για τι θα γίνουν τα "τουρκικά" F-35, αλλά ήδη οι τρεις χώρες Πολωνία, ΗΑΕ και Σιγκαπούρη τα καλύπτουν.

Τα χθεσινά σενάρια για ελληνικά F-35 ακόμη και μέσα στο 2021 είναι θετικά για την Πολεμική αεροπορία είτε πρόκειται για 20 είτε για 24.  Ωστόσο, εγείρεται  οικονομικό θέμα. Όταν μάλιστα μόνο με τα Rafale η ΠΑ αποκτά προβάδισμα έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οπότε και λίγο αργότερα να έρθουν τα πέμπτης γενιάς ελληνικά μαχητικά δεν θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στα μαχητικά.

Η «μάχη» των drones

Εκεί που οι Τούρκοι έχουν υπεροπλία και τρέχει για προλάβει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Άγκυρα κατασκευάζει εγχώρια με τη βοήθεια ξένων εταιριών αρκετά UAV , αλλά τα Bayraktar TB2, ΑΝΚΑ, και Akinci εκτιμούνται από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ως τα πιο σημαντικά

Το Bayraktar TB2, η Άγκυρα έχει δοκιμάσει στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και στο Ναγκορνο-Καραμπάχ, αλλά και κατά των Κούρδων στο εσωτερικό της και στο Ιράκ και σε επιχειρήσεις επιτήρησης στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Το Anka έχει και αυτό αρκετές ώρες πτήσεις και το έχουν και ξένες χώρες, ενώ ο Akinci μπορεί ακόμη να μην έχει τις περγαμηνές των δύο άλλων, όμως είναι πιο μεγάλο και μπορεί να φέρει βαρύτερο φορτίο. Επίσης Άγκυρα προωθεί τη σύγχρονη τεχνολογία χωρίς τη παρουσία χειριστών εντός και σε πλοία.

Η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί στην απόκτηση ισραηλινών UAV που έχει ενοχλήσει την Άγκυρα, ενώ η κυκλοφορία φωτογραφιών ΜQ-9 guardian με ελληνικά σήματα έχει μείνει ασχολίαστη από την Τουρκία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΘΑ  συζητά με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ για την απόκτηση drones ικανών να φέρουν και όπλα, αλλά κυρίως για επιτήρηση, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και χωρίς να υπάρχουν μέχρι τώρα διαρροές.

Μπορεί οι φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά να δίνουν υπεροπλία στη θάλασσα και σύγχρονα μαχητικά στον αέρα, αλλά τα μη επανδρωμένα είναι πολύ φθηνά στη χρήση (μερικών εκατοντάδων ευρώ, έναντι δεκάδων χιλιάδων για τα μαχητικά ανά ώρα πτήσης) γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα τόσο στις παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, όσο και ειδικότερα στις επιχειρήσεις, κατεβάζοντας σημαντικά τις ανθρώπινες απώλειες και το κόστος των επιχειρήσεων.

Ο στρατός

Παράλληλα η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες και για την απόκτηση στις αρχές του 2021, 80 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, που βρίσκονται στη Γερμανία, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να πάρει συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα.

Διαβαστε επισης