Αγορές

Μεγάλη "βουτιά" στο Χρηματιστήριο- Τα fund χαμηλώνουν τον πήχυ


Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς η διόρθωση παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, παρασύροντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό μετοχών προς το "βυθό". Αλλο 1,5 δισ.ευρώ εξανεμίστηκε σήμερα και το ροκάνισμα των αποδόσεων συνεχίζεται, ωθώντας προς την έξοδο πολλούς επενδυτές που προσπαθούν να διασώσουν μέρος των φετινών κερδών τους.

Το χειρότερο σενάριο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγορά μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, παίρνει σάρκα και οστά, καθώς το ΧΑ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά για 6η συνεχή εβδομάδα και ο ΓΔ έχει χάσει περίπου 13%, ενώ οι απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό υπερβαίνουν το 18%.

Οι διεθνείς οίκοι που υπερθεμάτιζαν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία  του χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας, τηρούν τώρα "αιδήμονα σιωπή", αποφεύγοντας να διατυπώσουν ερμηνείες για τη μεγάλη πτώση και να ρισκάρουν συστάσεις για τοποθετήσεις.

Οι προσδοκίες υποχωρούν, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και η περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα αποτελεί ανοιχτό στοίχημα για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που παραμένουν ενεργοί στο παιχνίδι.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές στηρίξεις και η συνεχιζόμενη πτώση μπορεί να βάλει την αγορά σε καθοδικό σπιράλ, οδηγώντας σε υπερβολές και στρεβλώσεις.

Εμφανής η απροθυμία ανάληψης πρόσθετου ρίσκου, καθώς η αβεβαιότητα επιτείνεται και η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί. Πολλά ξένα χαρτοφυλάκια που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις  από τις αρχές του έτους, προτιμούν να "κλειδώσουν" κέρδη και περιορίζονται σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Εντονότερες είναι τις τελευταίες μέρες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η "οπτική" της αγοράς έναντι του κλάδου έχει αλλάξει.Αναλυτές διεθνών οίκων σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη κερδοφορίας, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τόκους δεν πρόκειται να συνεχισθεί, καθώς τα επιτόκια "έπιασαν ταβάνι". Αυτό επηρεάζει τις προβλέψεις και τις προσδοκίες για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε βάθος 12μήνου.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το χρονικό κενό στη διαδικασία “αλλαγής φρουράς” στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ολοκληρώνεται η αποχώρηση των επιθετικών χαρτοφυλακίων που προεξόφλησαν την αναβάθμιση, ενώ δεν έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση τα “συντηρητικά”-επενδυτικά.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων,που γίνονται οδηγός επιλογών για επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρές απώλειες που γρήγορα καλύφθηκαν. Μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης, που επιταχύνθηκε τις τελευταίες ώρες.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +0,34% στις 1.195,78 μονάδες. Στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό -2,09% στις 1.166,89. Εκλεισε  στις 1.168,43 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,96%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,98%, υποχωρώντας  στις 2.825,31 μονάδες. Στο -1,30% τερμάτισε ο δείκτης των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,44% και στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό -2,45% και έκλεισε -1,87%. Με θετικό πρόσημο η Attica Bank +1,5% και η Alpha +0,3%. Η Πειραιώς βυθίστηκε -4,5%, Εθνική -3,8%, Τρ. Ελλάδος -1,2%, Eurobank -0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Aegean +0,8%

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν:οι ΤΕΝΕΡΓΑ -3,8%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,7%, ΕΛΠΕ -3,4%, Τιτάν -3%, ΔΕΗ και Jumbo -2,8%, Motor Oil -2,5%, Μυτιληναίος -2,4%, Ελλάκτωρ και Autohellas -2,3%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασε με άλμα +26,6% η ΕΚΤΕΡ, που ανακοίνωσε υψηλά κέρδη εξαμήνου.

Διαβαστε επισης