Πολιτική

Μεγάλη «βουτιά» στα ομόλογα!


Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προεξοφλεί η αγορά ομολόγων, με απότελεσμα να καταγράφεται σήμερα "βουτιά" της απόδοσης των δεκαετών τίτλων κάτω και από το 5,7%.

Σύμφωνα με το "Bloomberg" η απόδοση στην έναρξη των σημερινών συναλλαγών ήταν 5,865%, αλλά στη λήξη των συναλλαγών, ύστερα από συνεχή υποχώρηση, έπεσε στο 5,697%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το χαμηλό της πενταετίας, με το οποίο πλέον "φλερτάρει" η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 5,572% και είχε σημειωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν η αγορά κινούνταν στους ρυθμούς του "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε πετύχει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, με δύο εκδόσεις 3ετών και 5ετών τίτλων, την άνοιξη της ίδιας χρονιάς.

Η απόσταση πλέον που χωρίζει την τρέχουσα απόδοση από το χαμηλό της πενταετίας είναι πολύ μικρή και όλα δείχνουν ότι η αγορά είναι διατεθειμμένη να την διανύσει το προσεχές διάστημα, καθώς έχει πεισθεί ότι μια συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurobank, το ρευστό της ΕΚΤ που θα κατευθυνθεί σε ελληνικά ομόλογα, σε πρώτη φάση, θα είναι 4,2 δισ. ευρώ, ενώ αργότερα θα μπορούσε να αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ.

Αυτό, όπως έγραφε πρόσφατα αναλυτής στη στήλη Breakingviews του πρακτορείου Reuters, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα "είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για εύκολες υψηλές αποδόσεις, χορηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν κάνει προετοιμασίες για δύο εκδόσεις ομολόγων: τον Ιούλιο λήγουν και πρέπει να αποπληρωθούν τα τριετή του 2014, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια νέα έκδοση, ώστε να μη μείνει κενό στην καμπύλη των επιτοκίων -σήμερα δεν υπάρχει στην αγορά άλλο τριετές ομόλογο. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει επανάνοιγμα της έκδοσης 5ετών ομολόγων του 2014.

Διαψεύδονται, πάντως, από αρμόδιες πηγές οι φήμες που κυκλοφόρησαν περί δήθεν απαίτησης εκ μέρους ορισμένων τραπεζιτών της ΕΚΤ να βγει πρώτα στην αγορά η Ελλάδα πριν ληφθεί η απόφαση για την ένταξη στο QE. Τέτοια υποχρέωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν προβλέπεται από το πλαίσιο των κανόνων της ίδιας της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση και δεν μπορεί να "εφευρεθεί" ειδικά για την Ελλάδα.