Πολλές είναι οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ελληνική πλευρά γύρω από τα εργασιακά όπως διαπιστώθηκε με το πέρας του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, Το Ταμείο επιμένει στις απόψεις του για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ενώ η ελληνική πλευρά παραμένει σθεναρά στις απόψεις της γύρω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.
Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ εμμένει στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.
Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Τζανακόπουλος: Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά - όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας
Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.
Όπως είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι διαπραγμεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα δημοσιονομικά.
Σημείωσε πάντως πως αυτή πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά.
Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανοπουλού, τονίζοντας πως ήταν ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο της χώρας μας.