Εγκληματικές οργανώσεις δεν δημοσιεύουν ούτε εμπορικούς ισολογισμούς ούτε αριθμό συνεργατών και τμήματα δημοσίων σχέσεων δεν χρειάζονται αφού ο νόμος της σιωπής είναι ύψιστο καθήκον για την ‘εύρυθμη’ λειτουργία τους. Υπάρχει όμως ένα σημείο που η νόμιμη και η παράνομη οικονομία συναντώνται, και αυτό είναι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο οι εγκληματικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ισχυρό όπλο. Φοβούνται κυρίως κυβερνοεπιθέσεις σε σημαντικές υποδομές όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι τομείς της δημόσιας ζωής.
Αφορμές για ανησυχία υπήρξαν αρκετές το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα τα Χριστούγεννα του 2015 χάκερ κατάφεραν να παραλύσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα ακολούθησε ένα κύμα εκβιασμών μέσω του κυβερνοχώρου σε γερμανικά νοσοκομεία.
Εικάζεται ότι Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποιούν επαγγελματικά λογισμικά. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο πως οι μυστικές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα λογισμικά. Εάν δηλαδή τα αγοράζουν ή συνεργάζονται με χάκερ. Το σίγουρο είναι ότι με τη βοήθεια του ίντερνετ επεκτάθηκαν και οι δραστηριότητες των εγκληματικών ομάδων.
Τέλος, οι ειδικοί παρατηρούν πως εγκληματικές ομάδες όπως η Μαφία στην Ιταλία, με μια πιο 'παραδοσιακή' στρατηγική και τρόπο δράσης, μπορεί να μην χρησιμοποιούν άμεσα την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνουν τις δουλειές τους ωστόσο την χρησιμοποιούν όταν για παράδειγμα θέλουν να «ξεπλύνουν» χρήμα. Πάντως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη συνεργασία αυτών των πιο ‘παραδοσιακών’ εγκληματικών ομάδων με επαγγελματίες χάκερ ωστόσο στο μέλλον αναμένουμε και εκεί μια τέτοια εξέλιξη.