ΕΥΖην

Μεγάλες αλλαγές; Μπορείς να έχεις μία ομαλή μετάβαση!


 Η ίδια η ζωή είναι μία διαρκής αλλαγή. «Τα πάντα ρει» όπως είχε πει ο Ηράκλειτος. Βέβαια, στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούμε συνεχώς όλη αυτή τη γενική αλλαγή, αλλά τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε κάποιες συγκεκριμένες, αυτές που μας αφορούν πιο προσωπικά. Ορισμένες τέτοιες αλλαγές είναι αναπόφευκτες, όπως η γήρανση. Άλλες είναι αποτέλεσμα επιλογών που κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας ή να επιτύχουμε στόχους που έχουμε θέσει. Γάμος, διαζύγιο, χωρισμός, ασθένεια, αλλαγή δουλειάς, οικονομικές «αναποδιές», απόκτηση παιδιού, μετακόμιση σε νέο ή μικρότερο σπίτι ή ακόμα και σε άλλη πόλη ή χώρα, αποφοίτηση, απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Μερικές από τις πιο συνήθεις μεταβάσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. 

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή είναι δύσκολη. Ευτυχώς, πάντα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πώς θα διαχειριστούμε μία μετάβαση.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να μειωθεί το στρες μιας μετάβασης:

# Παραδέξου ότι αισθάνεσαι ευάλωτος/η. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φόβο, ανησυχία ή λύπη, ίσως και μαζί με ενθουσιασμό και προσμονή.

# Γίνε ενεργός στη διαδικασία της αλλαγής. Αναζήτησε ευκαιρίες για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα, αντί να κάθεσαι να περιμένεις παθητικά και να ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί.

# Αναγνώριζε ότι είναι φυσικό τα συναισθήματα να είναι πολλά και ανάμεικτα. Μέσα στην ίδια ημέρα μπορεί να αισθανόμαστε φοβισμένοι, αισιόδοξοι και ενθουσιώδεις για την ίδια κατάσταση. Εφόσον θέλεις να κάνεις αυτή τη μετάβαση, δώσε χώρο σε όλα τα συναισθήματα, αλλά εστίασε στα θετικά.

# Τόνωσε την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου, με βάση προηγούμενες μικρές ή μεγάλες επιτυχίες σου. «Σε ποιες περιπτώσεις τα έχω καταφέρει σε αλλαγές στο παρελθόν; Πώς το έκανα τότε; Πώς πήγε;». Προσπάθησε να αποφύγεις να σκέφτεσαι συνέχεια το μέλλον. Οι λύσεις για το πώς αισθάνεσαι τώρα συνήθως βρίσκονται στο παρόν.

# Όταν το μέλλον σου μοιάζει να εξαρτάται από τις δράσεις άλλων, μπορεί να έχεις την τάση να σκέφτεσαι συνεχώς «τι θα γίνει εάν…». Καλύτερα τότε να επιλέξεις να παραμείνεις στο σημείο που βρίσκεσαι τώρα. Το που βρίσκεσαι τώρα είναι το πιο σημαντικό και μόνο από το σημείο αυτό μπορείς να αναλάβεις θετική δράση.

# Βέβαια, το να σταματήσεις τέτοιου είδους σκέψεις δεν είναι εύκολο. Όλοι μας κάποιες φορές αισθανόμαστε το μυαλό μας σαν ανεξέλεγκτο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια «εργαλεία»: Μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό, όπως να βάλεις μουσική και να χορέψεις, να πας έναν περίπατο, να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό, να βελτιώσεις τη σωματική σου στάση και την αναπνοή σου. Μπορείς επίσης να διαβάσεις κάτι σύντομο που σου δίνει θετική έμπνευση και σε στρέφει σε πιο θετική κατεύθυνση. Πολλοί άνθρωποι αμβλύνουν τους φόβους και το άγχος τους σχετικά σύντομα χρησιμοποιώντας διαλογισμό, προσευχή, άσκηση, μαγειρεύοντας, κάνοντας δουλειές ή βοηθώντας κάποιον άλλο.

# Τέλος, το να ζητήσουμε υποστήριξη από έναν "δικό μας άνθρωπο" όταν αισθανόμαστε ευάλωτοι, δουλεύει πολύ καλύτερα από το να παραμείνουμε φοβισμένοι, θυμωμένοι, ευερέθιστοι και επικριτικοί και να διασπείρουμε αρνητική ενέργεια στους άλλους, απομακρύνοντάς τους. 

# Εάν παρ’ όλα αυτά αισθάνεσαι ότι «δεν τα βγάζεις πέρα», ίσως θα ήταν καλό να αναζητήσεις υποστήριξη από κάποιον ειδικό, συνήθως ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο, έτσι ώστε η μετάβασή σου να γίνει πιο ομαλά και όταν τα πράγματα μπουν σε μία νέα δομή, να είσαι σε θέση να προχωρήσεις και να απολαύσεις τη νέα πραγματικότητα.