Μεγαλα περιθώρια ανάπτυξης έχουν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), όποια κι αν είναι η τελική απόφαση διαδικασίας του BREXIT καθώς το ΗΒ θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ και για τη χώρα μας.
Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη παρουσίασή του σε εκδήλωση του Enterprise Greece ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 'Α στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο, Παναγιώτης Παπαναστασίου.
Στην παρουσίαση με θέμα: «Ευκαιρίες και προοπτικές σε μία εποχή σημαντικών εξελίξεων» ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε στις πιθανές επιπτώσεις για τις ελληνικές εξαγωγές από το BREXIT τα εξής:
- Μείωση τουριστικού ρεύματος και αγοραστικής δύναμης σε περίπτωση επιδείνωσης της βρετανικής οικονομίας
- No-deal Scenario: Πιθανή επιβολή δασμών θα έχει μικρή επίπτωση στις σημαντικότερες εξαγωγικές κατηγορίες.
- No-deal Scenario: Πιθανές έμμεσες αρνητικές συνέπειες, καθώς τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με προϊόντα τρίτων χωρών
- No-deal Scenario: Πιθανές αρρυθμίες σε μεταφορές εμπορευμάτων και αύξηση κόστους για τελωνειακές και συναφείς διαδικασίες.
Υπενθύμισε ο ίδιος ότι το ΗΒ καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας (9η χωρίς πετρελαιοειδή) και την 8η μεταξύ των πελατών της (6η χωρίς πετρελαιοειδή) ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 41η θέση (17η μεταξύ των κρατων μελών ΕΕ) μεταξύ των πελατών και την 48η θέση(18η μεταξύ των κρατών μελών ΕΕ) μεταξύ των προμηθευτών του ΗΒ.
Σημιεώνεται ότι το 2018 η αξία του διμερούς εμπορίου αγαθών ήταν: 2,07 δισ. λίρες (+12%) και οι Ελληνικές Εξαγωγές ήταν 900 εκ. λίρες (+5%)
«Σε αντίθεση με τις ροές εμπορίου του ΗΒ σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών με το ΗΒ ενώ συνολικά, η Ελλάδα έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο έναντι του ΗΒ, χάρις στον τουρισμό» όπως είπε ο σύμβουλος.
Ελληνική παρουσία στο ΗΒ
Αυξημένος είναι ο αριθμός Ελλήνων στο ΗΒ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη παρουσίαση (περίπου 100.000). Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε τα εξής:
- 2009-2017: 23.000 ενεργές βρετανικές εταιρείες με διευθυντή ελληνικής υπηκοότητας ή ελληνικής καταγωγής
- Διαχρονική παρουσία ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων
- Επενδύσεις ελληνικών βιομηχανικών ομίλων στο ΗΒ (πχ Viohalco, Πλαστικά Θράκης)
- Το City βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για εταιρείες
Σημαντικές αγοραστικές τάσεις στη βρετανική αγορά
Είναι αυξημένη η ζήτηση υγιεινών, φυσικών και βιολογικών προϊόντων.
• Η αγορά εξελίσσεται και ζητά νέα, υγιή, νόστιμα και εύκολα προϊόντα
διατροφής
• Οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των κοινωνικών
και περιβαλλοντικών ζητημάτων (παιδική εργασία, πειραματόζωα κά).
• Αναπτύσσονται ολοκληρωμένα συστήματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πιστοποίησης με αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών κατά μήκος της συνολικής αλυσίδας εφοδιασμού.
• Συνεχώς αναπτύσσονται καινοτόμα προϊόντα που βελτιώνουν την εμπειρία και την ικανοποίηση των βρετανών καταναλωτών.
«Αυτές οι εξελίξεις απαιτούν την περαιτέρω εξειδίκευση, αλλά και την ενσωμάτωση του έλληνα εξαγωγέα με παράγοντες στην αλυσίδα
εφοδιασμού» όπως υπογραμμίστηκε σχετικά.
Πως θα προσεγγίσει ο Έλληνας εξαγωγέας τη βρετανική αγορά
- Απαιτείται συγκροτημένη και μεθοδική προσέγγιση που πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση της ποιότητας, διαφοροποίηση των προϊόντων, χρησιμοποίηση καινοτόμων και ελκυστικών συσκευασιών (eye catching) και την εισαγωγή νέων προϊόντων
- Πιστοποιήστε και οργανώστε την παραγωγή σας πριν εξάγετε στο ΗΒ. Διασφαλίστε την ποιότητα πάνω απ 'όλα.
- Εφαρμόστε τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων και την πιστοποίηση. Απαιτείται πιστοποίηση (αν και μη υποχρεωτική) σύμφωνα με τα Πρότυπα της BRC (British Retail Consortium - BRC). Είναι μία σύνθεση τεσσάρων τεχνικών προδιαγραφών που καθορίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος οργανισμός για να μπορεί να παράγει, συσκευάζει, αποθηκεύει και διανέμει ασφαλή τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα.
- Βελτιστοποιήστε την επικοινωνία και το χρονοδιάγραμμα με τους βρετανούς συνεργάτες σας. Να είστε ευέλικτοι και να παρέχετε λύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρέχετε σαφείς και εφαρμόσιμες συμφωνίες
- Ταιριάξτε την προσφορά με τη ζήτηση. Ορίστε το προϊόν σας διαφοροποιώντας το από ανταγωνιστικά προϊόντα, ανταποκρινόμενοι στη στρατηγική πωλήσεων του πελάτη σας στο ΗΒ
- Να είστε σε κάθε περίπτωση επαγγελματίας και η αλυσίδα εφοδιασμού σας να είναι ισχυρή και αξιόπιστη.
- Οι εισαγωγείς είναι το κλειδί για τη βρετανική αγορά. Πολλές αλυσίδες εφοδιασμού είναι αυστηρά οργανωμένες υπό την καθοδήγηση του εισαγωγέα / χονδρεμπόρου ή του παρόχου υπηρεσιών κατά την τήρηση των απαιτήσεων του λιανοπωλητή. Αντικατοπτρίζει τη σημαντική τάση προς την κάθετη ολοκλήρωση. Ως τακτικός εξαγωγέας είναι σημαντικό να πλησιάζετε αυτούς τους κύριους παρόχους υπηρεσιών. Είναι η πύλη προς τη μαζική αγορά.
- Όταν εστιάζετε σε συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς (πχ βιολογικά φρούτα και λαχανικά), βρείτε συγκεκριμένους συνεργάτες της βρετανικής αγοράς που είναι καλά ενσωματωμένοι σε αυτόν τον τομέα
- Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε εξαιρετικό εποχικό σχεδιασμό.
Συμμετέχετε σε σημαντικές κλαδικές εκθέσεις με συνέπεια και συνέχεια. Εδώ, μπορείτε να βρείτε τους περισσότερους σημαντικούς εμπόρους.
- Επιχειρείστε επιτόπιες επισκέψεις. Επισκεφθείτε τοπικές αγορές και καταστήματα λιανικής πώλησης για να κατανοήσετε την τοπική δυναμική και τις προτιμήσεις της κάθε αγοράς.
- Μελετήστε ανάλυση της αγοράς ενδιαφέροντός σας και αναζητήστε πληροφόρηση από εξειδικευμένα περιοδικά ή εταιρείες
- Ενημερωθείτε για τις τοπικές επιχειρηματικές συνήθειες ή απαιτήσεις
- Αξιοποιήστε δίκτυα της ελληνικής διασποράς
- Προσέξτε με ποιον επιλέγετε να συνεργαστείτε. Ρωτήστε γύρω από τι γνωρίζουν άλλοι άνθρωποι στον τομέα σας για μια συγκεκριμένη εταιρεία. Επιλέξτε εταιρείες που είναι αξιόπιστες και οικονομικά υγιείς.
Τέλος ο σύμβουλος υπογράμμισε ότι «η εξ αποστάσεως προσπάθεια έχει χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας».