Επιχειρήσεις

Mega Channel: Το παίρνουν οι τράπεζες ή μπαίνει στο «χειρουργείο»


Ενας νέος κύκλος «επεισοδίων» αρχίζει στο σίριαλ του Mega Channel και η λύση του «δράματος» αναβάλλεται, ενώ ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το (ιδιοκτησιακό) μέλλον του καναλιού. Οι τράπεζες αδημονούν και πιέζουν τους μεγαλομετόχους να καταλήξουν σε συμφωνία για ΑΜΚ, απειλώντας ότι θα μετοχοποιήσουν απαιτήσεις και θα αναλάβουν οι ίδιες τον έλεγχο του καναλιού. Οι μεγαλομέτοχοι τραινάρουν τις διαπραγματεύσεις, αναθέτοντας την εκπόνηση «σχεδίου σωτηρίας» στον εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, ο οποίος προαλείφεται για νέος μέτοχος και μάνατζερ του καναλιού.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους με απολύσεις προσωπικού και μειώσεις αμοιβών, αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, «κούρεμα» υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ρύθμιση οφειλών 21 εκατ. προς δύο εταιρείες των μεγαλομετόχωνΑνωση» του ομίλου Μπόμπολα και «Studio ATA» του ΔΟΛ). Θα είναι μια επώδυνη «εγχείρηση»,  που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την εσωτερική λειτουργία, τις δυνατότητες και την προς τα έξω εικόνα του καναλιού.

Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο κάλυψης μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου – της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ – στην οποία θα κληθούν να μετάσχουν  στρατηγικοί επενδυτές.

Ως υποψήφιοι εμφανίζονται ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος μέσω των «Αττικών Εκδόσεων» (στις οποίες μετέχουν ο όμιλος Μπερλουσκόνι και η οικογένεια Βαρδινογιάννη) και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης της «24Media» και εταίρος του ομίλου Μπόμπολα στην εταιρεία στοιχήματος «STOIXIMAN».

Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί βέβαια και από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες θα αξιολογήσουν αν διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεων τους και τη συνέχιση λειτουργίας του καναλιού.

Σε διαφορετική περίπτωση – αν δεν συμφωνήσουν οι μεγαλομέτοχοι, ή αν το σχέδιο κριθεί ανεπαρκές – οι τράπεζες θα αναγκασθούν να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα ομολογιακά δάνεια και να προχωρήσουν σε κινήσεις διασφάλισης των απαιτήσεων τους.

Πρώτη κίνηση θα είναι η αναδιάρθρωση των δανειακών  υποχρεώσεων του καναλιού και η μετοχοποίηση μεγάλου μέρους των οφειλών του.

Ετσι οι πιστώτριες τράπεζες θα βρεθούν να κατέχουν την πλειοψηφία μετοχών – ενδεχομένως και πάνω από 67%.

Πάντως οι κινήσεις όλων των πλευρών – μεγαλομετόχων, πιστωτριών τραπεζών, υποψήφιων επενδυτών -  θα γίνουν σε συνάρτηση με την επικείμενη  δρομολόγηση της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών τηλεοπτικής εμβέλειας. Το Mega θα έχει αξία μόνον αν συμμετέχει στον διαγωνισμό κι αν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάρει τελικά άδεια.