Πολιτική

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία οι ελληνικές τράπεζες


Το  βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία και το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές και κατ’ επέκταση οικονομικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα προκαλέσουν αναταράξεις στο ευρώ, τις πρώτες συνέπειες των οποίων θα αντιμετωπίσουν οι πιο ευάλωτες οικονομίες και τράπεζες της Ευρωζώνης.

Το «Όχι» στο δημοψήφισμα φαίνεται να αποτελεί το βασικό σενάριο για τις αγορές. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, ακόμη και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι πουν ένα ήπιο «Όχι» και ο Ρέντσι δεν αποχωρήσει άμεσα από την καρέκλα του πρωθυπουργού, οι κλυδωνισμοί στο ευρώ θα είναι σταθερό φαινόμενο καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017.

Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις στην Ιταλία έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή τόσο για την οικονομία, όσο και για τις τράπεζες: Οι έξωθεν κίνδυνοι αστάθειας έρχονται τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση, αναμένει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους και προσδοκά ένταξη στο QE της ΕΚΤ και έξοδο στις αγορές προς τα τέλη του 2017 – αρχές 2018.

Αρνητικές εξελίξεις στην Ιταλία που θα θέσουν «υπαρξιακό» ζήτημα της Ευρωζώνης, επιφέροντας νέα αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές, σε συνδυασμό με την ευάλωτη θέση της Ελλάδας και το ζητούμενο της ανάπτυξης.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 105,8 δισ. ευρώ όπως αναμένεται να διαμορφωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, στα 66,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και αντιστοίχως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τα 76,3 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, στα 40,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Πρόκειται για στόχο που όσο και αν είναι οπισθοβαρής -αφού η κύρια δράση αναμένεται τα έτη 2018 και 2019- θα αποδειχτεί καταλυτικός το 2017, ειδικά με φόντο τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Εκεί ήδη υπάρχουν ανοιχτά θέματα με τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες φέρουν στις πλάτες τους το 1/3 των «κόκκινων» δανείων της Ε.Ε (ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ).

Η υπόθεση διάσωσης της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, παίρνει νέες διαστάσεις, αφού φαίνεται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.

Για τις ελληνικές τράπεζες, το «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί μέσω της μείωσης των «κόκκινων» δανείων είναι να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, ειδικά ενόψει των stress tests του 2018.