Δυσάρεστη τροπή πήραν οι κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Μεβλέτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Δένδια που έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια ανέφερε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και τόνισε ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» είπε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να το συνεχίσει: «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».
Τελικώς μετά από μια σκληρή αντιπαράθεση απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.
Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων των δύο υπουργών:
Μ. Τσαβούσογλου:
- Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοιδομητικό διάλογο.
- Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.
- Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.
- Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε ζητήματα τρομοκρατίας.
- Δουλεύουμε για να διευρύνουμε την εμπορική συνεργασία των δύο κρατών.
- Από τη στιγμή που ανεβήκαμε στην εξουσία προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε βέλτιστες πρακτικές για τα θέματα των μειονοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας.
- Ενας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας.
- Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα.
Νίκος Δένδιας:
- Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη
- Ζητούμενο είναι η ειρηνική συμβίωση στη βάση του διεθνούς δικαίου.
- Υπάρχει σημαντικό περιθώριο στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων, στην οικονομία και το εμπόριο.
- Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση ενεργειών που την δυναμιτίζουν
- Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο,
- Οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας το κλίμα
- Ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν στο κλίμα συνεργασίας.
- Είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να συνεργαστούν για την ασφάλεια της περιοχής
Ο κ. Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η συνάντηση των δυο υπουργών
Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, και πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας.
Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας & Τουρκίας υπό ΥΠΕΞ @NikosDendias & M.Cavusoglu- διμερείς & ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και περιφερειακά & διεθνή ζητήματα στην ατζέντα https://t.co/Dfrx1FbBz5
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 15, 2021
Στη συνέχεια έγιναν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Οι δύο πλευρές εξέτασαν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, συζήτησαν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.
H συνάντηση Ερντογάν – Δένδια
Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.