Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί , φέρεται να δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι από το να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου «προτιμά να παραιτηθεί». Αυτό υποστηρίζει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή, ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό».
Η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στο «προεδρικό», μεταξύ Ακιντζί, Τσαβούσογλου και τουρκοκύπριων πολιτικών. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε δηλώσεις , χωρίς να αναφέρει που έγιναν, του προέδρου του κόμματος «Αναγέννηση», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, στις 20 Απριλίου 2018, και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση.
Κατά τον Ερχάν Αρικλί, όπως γράφει η «Κίπρις Ποστασί», η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» προέκυψε πρώτη φορά στη σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο «προεδρικό». Εκείνη την νύχτα ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε παραίτηση, πρόσθεσε ο κ. Αρικλί, λέγοντας ότι, εάν σήμερα οι πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια χαλαρή ομοσπονδία, «ο κ. Ακιντζί μπορεί να παραιτηθεί και να γίνει πρόεδρος κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος «Αναγέννηση» που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, εκείνη η σύσκεψη ήταν «κομβικό σημείο» για τις σχέσεις Ακιντζί-Τουρκίας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία», με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι «εγώ εκλέγηκα για να διαπραγματευτώ ομοσπονδία, δεν μπορώ να πω σε εκείνους που με εξέλεξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει, εάν χρειαστεί θα παραιτηθώ». Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί συμπεριφέρθηκε σωστά, σύμφωνα με τις δικές του αρχές.
Ο Ερχάν Αρικλί μίλησε για πικρία του Τούρκου ΥΠΕΞ από εκείνη την σύσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξανάρθε στο νησί (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία).
Στο μεταξύ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος τύπου του κ. Ακιντζί, δήλωσε ότι αναφορικά με ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας, υπάρχουν προηγούμενες συμφωνίες για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του πλαισίου. Σε δηλώσεις στον «Μπαϊράκ» Μπουρτζιού ανέφερε ότι «σε περίπτωση που όλη αυτή η συζήτηση (για χαλαρή ομοσπονδία) είναι ένας στρατηγικός ελιγμός για να αποσυρθούν οι προηγούμενες συμφωνίες και να μην αντικατασταθούν από μια νέα συμφωνία, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή».
Ο κ. Μπουρτζού δήλωσε ακόμη, ότι από τώρα και στο εξής, οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή στην λύση, και θα πρέπει να λάβει χώρα μια προετοιμασία για να καθοριστεί εκ νέου ο ρόλος του ΟΗΕ.
Η συνεννόηση, είπε, είναι βασική προϋπόθεση, τόσο για τις συνομιλίες, όσο και για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Όπως υποστήριξε «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ δεν πρόκειται να φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα».