Χρηστικά

Με νέα κριτήρια και όρους ο β΄ γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής


Αυστηρότερα κριτήρια καθιερώνονται για το β΄ γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχο να δοθεί σε περισσότερες πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν διαφορετικές προϋποθέσεις, σε σχέση με τον πρώτη φάση του μέτρου.

Από το Σαββατοκύριακο και καθώς τελειώνει την Παρασκευή, 15 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων της πρώτης φάσης, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του μέτρου, και κυρίως πόσοι ήταν οι δικαιούχοι και ποιοι και γιατί αποκλείστηκαν.

Κατόπιν θα προσδιοριστεί το target group για τον β΄γύρο του κρατικού δανείου, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με αλλαγή των κριτηρίων.

Στόχος είναι το κρατικό δάνειο να χορηγηθεί σε όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις και να εξαντληθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ, στο οποίο θα ανέρχεται το ύψος του προγράμματος. Μάλιστα το ποσό θα προέλθει από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανονισμών, στο πλαίσιο της ελαστικοποίησης των σχετικών κανόνων.

Σημειώνεται ότι για την α’ φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν οριστικοποιήσει (μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης) τις αιτήσεις τους και θα λάβουν τα ανάλογα ποσά 30.303 επιχειρήσεις.

Οι νέοι όροι και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο β γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι:

  1. Αυξάνεται ο χρόνος υποχρεωτικής διατήρησης του απασχολούμενου προσωπικού. Κατά την α΄ φάση οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Με το νέο πλαίσιο, η απαγόρευση των απολύσεων θα επεκταθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.
  2. Αποκλείονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά την α’ φάση του προγράμματος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσες έμειναν έξω να τη διεκδικήσουν.
  3. Κόβονται επίσης οι επιχειρήσεις που έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
  4. Θα πριμοδοτούνται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που έθεσαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Όσοι λιγότερες συμβάσεις εργασίας ανέστειλαν τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα λήψης του κρατικού δανείου, όπως και το ποσό που θα λάβει.
  5. Αυξάνεται η βαρύτητα του συντελεστή του μισθολογικού κόστους, ώστε να επιβραβεύονται όσοι εργοδότες παρά την πανδημία, διατήρησαν την απασχόληση.
  6. Αλλάζουν τα όρια της μείωσης του τζίρου. Για την α΄ φάση, προϋπόθεση λήψης του κρατικού δανείου είναι η μείωση του τζίρου κατά 6,67% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο των τριμήνων των 2017 – 2019 ή ο τζίρος του Μαρτίου να είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τον τζίρο του μέσου όρου των μηνών της τριετίας 2017-2019.  Για τη β’  φάση τα ποσοστά θα μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να αυξηθούν οι υποψήφιοι, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι τζίροι του Απριλίου και του Μαΐου και ενδεχομένως και του Ιουνίου εάν το πρόγραμμα ξεκινήσει από τον Ιούλιο.
  7. Καταργούνται τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο είναι από 2.000 ευρώ έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρίες με  μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Διαβαστε επισης