Για το τέλος Ιανουαρίου «κλείδωσε» η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές, εκτός και αν οι συνθήκες των αγορών… επιβάλλουν νωρίτερα το εγχείρημα.
Οι νέες εκδόσεις, ενδεχομένως γίνουν, με άλλη ηγεσία στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς ο επικεφαλής του, αποχωρεί προκειμένου να αναλάβει πόστο στη JP Morgan και ήδη αναζητείται ο αντικαταστάτης του.
Η κυβέρνηση ισχυροποιημένη από την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, με μία ψήφο επιπλέον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και τα θετικά σημάδια ανάκαμψης που καταγράφονται σε όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας σχεδιάζει την επόμενη έκδοση ομολόγου. Στόχος είναι να εμπεδωθεί στο εσωτερικό και στις διεθνείς αγορές το θετικό μομέντουμ στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, που θα αποτελέσει καταλύτη για την προσέλκυση ξέων επενδύσεων.
Ωστόσο για την επόμενη έξοδο, το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει συγκεκριμένα «στοιχήματα» και συγκεκριμένα:
* Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων να σταθεροποιηθεί κάτω από το 4%. Τις τελευταίες μέρες κυμαίνεται από 3,9 -4,1%.
* Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου να προσεγγίσει το 3%, από το 3,5% που διαπραγματεύεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η επόμενη κίνηση εκδόσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εκτός και αν οια ποδόσεις μειωθούν αισθητά στο . Υπενθυμίζεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις τίτλων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα βελτιώθηκε αισθητά, τόσο από την έκδοση του ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο, όσο κυρίως από το γιγαντιαίο swap των 26 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο με απόλυτη επιτυχία και βελτίωσε την ρευστότητα των ομολόγων σε συγκεκριμένες διάρκειες. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων υποχώρησαν αισθητά.
Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία συμβάλλουν και οι προβλέψεις του προυπολογισμου τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα - που για ακόμη ένα έτος το 2017 ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις- όσο και για την πορεία των βασικών μεγεθών ης οικονομίας.
Ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τον αρχικό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ και ανήλθε στο 2,44% του ΑΕΠ, ενσωματώνοντας δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ.
Φεύγει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ
Στο μεταξύ, στον προθάλαμο της αποχώρησης από την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ βρίσκεται ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin έχει υποβάλει παραίτηση, καθώς του έχει γίνει πρόταση την οποία αποδέχτηκε για να αναλάβει σημαντική θέση στην JP Morgan.
Η παραίτησή του υποβλήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα, γιατί τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου.
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έκανε ειδική αναφορά στον κ. Παπαδόπουλο, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επαινώντας το έργο του τόσο κατά την έξοδο της χώρας στις αγορές τον Ιούλιο όσο και στους επιτυχείς χειρισμούς του στο swap.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος διατηρήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του, παρότι είχε τοποθετηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά, επειδή είναι αξιόλογος.