Χρηστικά

Με κραχ απειλείται ο κρατικός προϋπολογισμός!


Με κραχ απειλείται ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω της αναβολής των πληρωμών φόρων από 345 κλάδους επιχειρήσεων, αλλά και την αδυναμία πληρωμής των φόρων από τους υπόλοιπους κλάδους.

Ο προϋπολογισμός ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους, πριν εμφανιστούν οι συνέπειες της πανδημίας  στην ελληνική οικονομία εμφανίζει υστέρηση ύψους 180 εκατ. ευρώ, στα φορολογικά έσοδα και τα χειρότερα έρχονται.

Η αγωνία του υπουργείου Οικονομικών είναι τεράστια, για το τέλος του Μαρτίου, καθώς λήγει η προθεσμία πληρωμής διαφόρων φόρων και το ερώτημα είναι πόσοι θα ανταποκριθούν. Αφενός εξαιρούνται οι 345 κλάδοι επιχειρήσεων όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι από τους υπόλοιπους που δεν εξαιρέθηκαν, θα ανταποκριθούν και θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ που αποτυπώνονται στους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού, τον μήνα Μάρτιο, θα πρέπει να εισπραχθούν 2.862 εκατ. ευρώ.

Το ποσό φαντάζει αδύνατο να προσεγγιστεί και θα είναι «θαύμα» αν οι εισπράξεις πλησιάσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Θα διευρυνθεί έτσι η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες, λόγω των επιδομάτων και γενικά των μέτρων λόγω του κορονοϊού, θα εξαφανιστούν τα (μειωμένα) πλεονάσματα και θα περάσουμε σε ελλείμματα.

Η κατάσταση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα να στερέψουν από ρευστό τα κρατικά ταμεία και να μην υπάρχει δυνατότητα παροχής άλλων επιδομάτων, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν τα δανεικά από το μαξιλάρι ασφαλείας.  

Ενώπιον του κινδύνου να τιναχθεί ο προϋπολογισμός του 2020 στον αέρα, το ΥΠΟΙΚ παρέχει κίνητρο σε όσες από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που ενώ έχουν λάβει παράταση για την πληρωμή μέχρι τον Αύγουστο, να πληρώσουν τους φόρους και τις δόσεις των ρυθμίσεων εμπρόθεσμα και να εξασφαλίσουν μείωση κατά 25%.

Επίσης, η αναστολή για ένα τετράμηνο της πληρωμής των φόρων, για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται, δεν σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα στις 31 Αυγούστου, να πληρώσουν τους φόρους του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, συν τους φόρους των μηνών που θα τρέχουν μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο για τη διαμόρφωση του ύψους των απωλειών στα φορολογικά έσοδα θα αποτελέσει το ποσοστό των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που συνεχίζουν να λειτουργούν και θα πρέπει να εκπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών διατροφής, επιχειρήσεις παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικώνυπηρεσιών, επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών και λοιπών προϊόντων διατροφής, επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, φαρμακεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επιχειρήσεις εστίασης που παρέχουν έτοιμα γεύματα τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπια, λογιστές, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ιατροί κ.λπ.

Όλες οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται των μέτρων στήριξης και οι εργαζόμενοι σε αυτές, υποχρεούνται να πληρώσουν μέχρι 31 Μαρτίου και μέχρι 30 Απριλίου τους ακόλουθους φόρους:

  • Τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις που πραγματοποίησαν.
  • Τους φόρους που παρακρατήθηκαν από μισθούς, άλλου είδους αμοιβές, μερίσματα, τόκους κ.λπ.
  • Τους φόρους ασφαλίστρων, τελών συνδρομητών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων κ.λπ.) 
  • Τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής φορολογικών οφειλών, οι οποίες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου από χιλιάδες νομικά και φυσικά πρόσωπα με χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τα οποία δεν ισχύει το μέτρο της αναστολής πληρωμών.
Διαβαστε επισης